Ja, som livsåskådning har kristendomen naturligtvis hållit ställningarna även tidigare. Men det var goda nyheter att på morgonen få höra hur Jan Björklund nu öppet markerar sin intention att ta bort de föreslagna förändringarna i skolans kursplan i religionsämnet.
De föreslagna förändringarna var närmast halsbrytande i sin historielöshet, och jag var en av de 700 som skickat en remiss till Skolverket med kritiska synpunkter. Stefan Gustavsson var också ute i Dagens Eko och förklarade vad som legat bakom kritiken, och SEA har gjort en god opinionsbildande insats när man har uppmuntrat till reaktioner. Formuleringarna att kristendomen och dess kulturarv ingår i kursen hade i Skolverkets utkast tagits bort, och det skulle vara upp till läraren om man skulle läsa om kristendomen.
Desto mer glädjande nuatt höra hur skolministern väljer att lyssna till kritikstormen och ta avstånd från de nya formuleringarna. Jag hörde lite av en debatt han hade med Lars Ohly i radioin i förmiddags. Jag vill inte låta ohövlig, men det är svårt att beksriva Ohlys inställning som annat än barnslig. Han tycker kristendomen är dum. Därför vill han inte ha med den i kursplanen. Vi har ju faktiskt religionsfrihet i det här landet.
Men då har Ohly självfallet totalt missförstått vad begreppet religionsfrihet syftar till: att ge frihet att utöva en religion, inte frihet att slippa religion. Däremot gillade han buddhismen och andra religioner. Vilket förstås bara kunde besvaras på ett sätt, och Björklund svarade ungefär så här: "Nu är det ju så att i den historiekursen i den svenska skolan så läser vi mer om den svenska historien än om exempelvis den thailändska. Det innebär inte att vi anser att Sveriges historia alltid är bättre än Thailands, men vi läser ju om det som har format vår kultur."
Hoppas att detta nu kan få vara första steget för de svenska sekularisterna att komma ur trotsåldern, växa upp och våga börja se och uppskatta den kultur som den kristna tron har präglat under tusen år.
Edit: Aftonbladet har en artikel och omröstning i ämnet här.
Vad ska man då göra om man tycker att kristendomen är dum och inte vill ha med den att göra? Ska vi utsätta barnen för favorisering av den religionen i undervisningen i alla fall? Är det religionsfrihet? Är du emot frihet att slippa religion?
SvaraRaderaJa, jag är definitivt emot att införa en "frihet" att slippa lyssna till och ta ställning till religioner/ideologier/filsosofier som en viss person inte tycker om. Då får vi en obehaglig åsiktsdiktatur. Hela vårt demokratiska sahälle bygger på att alla ska få göra sin röst hörd och kunna ta ställning till och diskutera olika åsikter.
SvaraRaderaMen om man lyssnat och tagit ställning och valt att lämna religionen. Vad säger du då? Är det åsiktsdiktatur enligt dig?
SvaraRadera(Här syftar jag inte på studier. Till och med dumheter som nazism undervisas det OM i skolan)
Jahaa, vet att vänsterpartiets ledare Lars Ohly predikade i Sofia kyrka i Stockholm i december 2009, undrar lite smått vilket evangelium han valde, då det bara finns ett evangelium. Ohly är i min stad denna e.m. antagligen för att prata politik av den egna sorten. Att han även ägnar sig åt att "predika" i kyrkor, må väl anses som naivt, barnsligt, omoget och faktiskt till och med lite fånigt. Att han med sin närvaro drar folk till kyrkan som han på något sätt vill avfolka, blir faktiskt lite lustigt. Att han därmed skall bli tagen på allvar med sin "kristendom" är väl att betrakta som obefintligt även i sk. vänsterkretsar.
SvaraRaderaOm man har någon insikt i vad kristendom är och vad dess huvudperson och hans efterföljare står för bör man tänka lite (...extra mycket av allt !) innan man förbjuder dessa att finnas - i skolans värld.
Nej, Lars-Magnus Ohly borde plocka fram sin konfirmationsbibel ännu en gång och börja läsa och inse att folk även till vänster om mittgången i kapell, kyrkor och folkets hus behöver höra det urgamla korsets evangelium - iallafall en gång i livet - för att inte missa allt det härliga som där utlovas ......
Rolf Ö
Rolf: Jo, om Ohly är trogen sin marxistiska ideologi bör han väl rimligen vara ateist, så kyrkan torde knappast vara hans normala predikoarena kantänka...
SvaraRaderaCamilla: Att lyssna och ta aktiv ställning är ett alldeles utmärkt sätt att använda sina demokratiska rättigheter. Att du sedan gjort ett annat ställningstagande än jag är ju i detta fall av sekundär betydelse. Åsiktsregistrerarna brukar dock i dagens värld oftare finnas på din sida skranket. Så vi bör fortsatt vara på vår vakt.
Jag möter ju dina vänner (?) från Humanisterna i paneldebatt i Sthlm imorgon, hoppas kunna hitta ett gott samtalsklimat som just hjälper människor att ta saklig ställning.