söndag 22 februari 2009

Förslag på engelsk titel?

Har varit en hektisk vecka med mycket jobb i slutfasen av ett större skrivjobb som publiceras om några veckor - hinner förhoppningsvis göra en bloggpost om saken då. Och i övrigt har det varit den vanliga undervisningen och familjeangelägenheter.

Såg att boken recenserades i Dagen i fredags under rubriken En perfekt bok för ärliga sökare. Speciellt roligt att recensenten uppskattade tonen. Det har varit viktigt för mig att göra en bok som kunde tala till både hjärnan och hjärtat.

Min artikel om Darwin och Gud på Newsmill drog igång rejäla diskussioner och lästes av över 2000 personer på några dagar. Har inte sammanhanget, men förmodar att det borde vara en rätt bra siffra. Mycket intressant fenomen i sig att denna diskussion väcker så starka känslor, speciellt bland gudsförnekare...


Vi har haft några spännande planeringsmöten kring boken, inga detaljer fastslagna än, men jag kan iallafall nämna att förlaget gärna skulle vilja översätta boken till engelska, vilket förstås är roligt och i linje med va jag har planerat och hoppats. En rad större och mindre praktiska detaljer måste falla på plats först. En är en bra titel, och där tänkte jag fråga lite om råd. "Vem tänder stjärnorna?" är ju en bra titel på svenska eftersom den för tankarna till en känd låt, på engelska är det svårare. Jag funderar på att här lägga in den tankeväckande bilden på Helixnebulosan, allmänt kallad "Guds öga" och låta en engelsk titel anspela på den bilden.

Jag har grunnat lite men inte kommit på något riktigt bra förslag. Skulle även i en engelsk titel gärna vilja anknyta till någon känd låt/dikt/film eller liknande, dock inte helt nödvändigt.

Om någon av er läsare vill ge något bra förslag på vad en engelsk "Vem tänder stjärnorna?" skulle kunna heta (undanber mig oseriösa förslag av typen "What a load of rubbish" från meningsmotståndare) får ni gärna skicka ett tips per mejl eller i kommentatorsfältet. Den som kommer på en titel som vi sen bestämmer oss för att använda vinner ett signerat ex av den första engelska upplagan när den förhoppningsvis kommer!

6 kommentarer:

 1. "Imagine there's a heaven" med anspelning på låten av Elton John

  SvaraRadera
 2. "I wanna hold Your hand"

  SvaraRadera
 3. Tack för goda förslag! (även om Imagine väl var Lennon, inte Elton John.) Skulle dock vilja hålla mig kvar i den sökande, frågande känslan utan att redan i titeln alltför tydligt slå fast övertygelsen att det faktiskt finns en heaven och en hand att ta fatt i. Vi grunnar lite till!

  SvaraRadera
 4. "Master of the universe"

  SvaraRadera
 5. Who put the bomp
  In the bomp bah bomp bah bomp?
  Who put the ram
  In the rama lama ding dong?
  Who put the bop
  In the bop shoo bop shoo bop?
  Who put the dip
  In the dip da dip da dip?
  Who was that man?
  I'd like to shake his hand
  He made my baby

  SvaraRadera
 6. Well, säga vad man vill om ovanstående (som jag alltid har betraktat som en stark kandidat till historiens absolut fånigaste låttext), men nog skulle den kunna rendera en plats i Guinness rekordbok för längsta titel iallafall! :-)

  SvaraRadera