torsdag 15 oktober 2009

Darwin inget hot mot gudstron

Jag sitter egentligen och lägger sista handen vid de seminarier jag ska hålla på konferensen "Vilken Jesus ska jag tro på?" i Göteborg på lördag. De ansvariga har gjort ett strålande förberedelsearbete och det kommer säkerligen att bli intressanta dagar med många givande samtal. Varmt välkomna att lyssna till undetecknad där!

Några korta reflektioner efter gårdagens "Fokus på: Darwin": I det avslutande panelsamtalet framgick det att några av oss medverkande hade en mer kreationistisk syn på skapelsen, andra en mer evolutionistisk. Själv väljer jag både i boken och i mina föredrag att inte ta ställning till frågan om hur Gud rent praktiskt gick tillväga när han skapade. Det är en - visserligen intressant - men i det stora perspektivet sekundär fråga. Den stora frågan gäller: Är världen orsakade av slump, nödvändighet eller design. Och här nådde vi en rörande enhet i att vetenskapens pilar pekar mot en intelligent designer.

I mina anföranden slog jag fast hur universum, livet och människan bär så tydliga drag av design att vilken kombination som helst av slump och nödvändighet är så oändligt osannolika att vi måste avfärda dem som realistiska alternativ. Jag uppmuntrade också alla att se hur kristna har all anledning att ta till sig vetenskapens rön. För om Gud har skapat världen, vill han också att vi använder vårt förnuft till att undersöka den och på så sätt förstå mer om Skaparens vidunderliga makt och vishet. Jag pekade också på hur Darwin enligt hans egna utsagor inte alls kan betraktas som Guds dödgrävare. Istället kan vi nå den något oväntade slutsatsen att om något är Darwin snarare ett argument FÖR Gud!

För den som vill ta del av föredragen är de tänkta att läggas ut på församlingens hemsida; jag lägger ut en länk dit så fort jag har möjlighet.

2 kommentarer:

  1. Det här var lustigt. Det är ett gäng ateistiska läsare som brukar följa den här bloggen - men inga kommentarer på ovanstående inlägg. Ska detta tolkas som att ni håller med om innehållet?

    SvaraRadera
  2. Jag för min del har två frågeställningar "öppna" i andra trådar där jag spänt väntar på svar så det är väl kanske dumt att ge mig in på en tredje front, men en kort reflektion kan jag ju kosta på mig iaf...

    Det är ju onekligen ett stort steg på vägen om kyrkorna inte längre ser forskning, vetenskap, medicin osv som ett hot mot "guds domäner" längre. Kyrkornas inställning i de här frågorna, (tillsammans med den makt de besuttit och en okritisk auktoritetstro inbyggd i systemet) har ju historiskt orsakat otroligt mycket onödigt lidande och varit en gigantisk bromskloss för vår utveckling.

    SvaraRadera