Tuve Skånberg har idag en debattartikel i Världen Idag där han tar upp aktuell forskning som undersöker människans obotliga religiositet och försöker sätta den i sitt rätta sammanhang. Forskaren professor Jordan Grafman menar att det är tydligt att ett religiöst beteende är ett tydligt mänskligt drag, utan motsvarighet bland djuren.
Tuve avslutar: "Vi har syncentrum i hjärnan som svarar mot vad våra ögon ser, luktcentrum som svarar mot vad våra näsor registrerar. Vi har mänskliga drifter som hunger, törst, sömn och sexualdrift som alla har sin tillfredsställelse. Skulle vår gudslängtan och vår hjärnas beredskap för religiösa upplevelser vara den enda mänskliga drift och längtan som det inte fanns någon faktisk grund för, och ingen relevant tillfredsställelse för? Ateisterna har onekligen en intellektuell uppförsbacke."
Precis den poäng jag lyfter fram i samband med sökandet som argument för Guds existens. Frågan är hela tiden vilken grundläggande världsbild som bäst förklarar den verklighet vi observerar. Och ateismen tycks falla sönder på punkt efter punkt. Hjärta och hjärna pekar på Gud. Ibland mer än vi tidigare har förstått.
Den som söker han skall verkligen finna! Det finns en mängd arbete utfört rörande religionens psykologi. Två intressanta länkar som kan intressera dig:
SvaraRaderaThe religious brain
Religion: Bound to believe?
Att ateister skulle ha någon intelektuell uppförsbacke att förklara religion är förstås bara lögn och påhitt. Om man bemödar sig med att söka bland arbetet som gjorts i ämnet så finner man hur mycket som helst.