lördag 21 november 2009

Sanning och ödmjukhet

Har haft en verkligt givande dag i Missionskyrkan i Nässjö. Det är fascinerande hur mycket tid som tycks behövas för att man ska kunna dyka riktigt djupt i de stora frågorna. Sex lektionstimmar räckte inte alls till för det jag hade planerat, det kom så många intressanta frågor och synpunkter från deltagarna att det gott och väl fyllde upp den tillgängliga tiden. Roligt!

Gång på gång återkom vi dock på olika sätt till att förkunnelsen av evangeliet inte består enbart i argument och debatt, vilket är en risk när man arbetar med de frågor jag gör. Det är lätt att vinna en debatt men förlora en människa. Och för att budskapet ska nå fram utan att skymmas av förkunnaren är det av avgörande vikt att hjärnan alltid behöver kompletteras med ett gott hjärta. Sanning utan ödmjukhet blir hård, ödmjuhet utan sanning blir meningslös. Men det finns alla möjligheter för den kristne förkunnaren att kombinera båda .

4 kommentarer:

 1. Så sant! Väldigt bra uttryckt. Sanning utan ödmjukhet blir hård medan ödmjukhet utan sanning blir meningslös.

  Det är som två diken. Ofta hamnar vi antingen det ena eller andra diket medan det egentligen är mitt på vägen vi ska färdas.

  Hoppas du fortsätter att vara ett ljus och ett salt! Med de frågor som Gud har lagt på ditt hjärta. Som t ex att föra fram budskapet om vem det är som tänder stjärnorna...

  Ha en fortsatt bra kväll!

  SvaraRadera
 2. Magdalena - tack för fina ord. Alltid värt att påminna sig själv och hela kristenheten för den delen om man är på väg mot, eller för den delen har hamnat i något av dikena där det ena tappats bort.

  SvaraRadera
 3. Sanning och ödmjukhet
  Läste något riktigt intressant i ....hmm ja, ni vet, tidningen Må Bra (dec 2009), som låg i fikarummet på jobbet. Stefan Einhorns lilla berättelse som fick honom att "sluta vara" ateist som 23 åring och tänka i andra banor. Intressant, vad är det som säger att man behöver förbli en agnostiker, det kan ju komma någon vettig kristen i ens väg ....
  Må Bra !? Jo, man behöver ju nödvändigtvis inte köpa ett eget ex. - knalla bara in på närmaste bibliteket och läs.
  (...ämnar förse denna blogginnehavare med ett ex av "krönikan" inom en inte allt för lång tid) Att jag lånat Stefan Einhorns bok "Vägar till visdom" denna dag, är en annan historia..

  Magdalena och alla andra, visst är det bra att denna blogg finns!?

  R.Ö.

  SvaraRadera
 4. R.Ö och alla ni andra!

  Det är absolut jättebra att denna blogg finns..:-)

  SvaraRadera