måndag 30 november 2009

Sista domen från Förintelsen?

Återigen söker medierna högvilt i en rättegång om för länge sedan begångna brott mot mänskligheten. Det är den nu 89-årige John (f.d. Ivan) Demjanjuk, som åtalas för medhjälp till mord på 27.900 människor i förintelselägret Sobibor.

Rättegången väcker en del funderingar kring rättsprinciper, som exempelvis DN tar upp. Bland annat kan man funrea över att den gamle mannen verkade förhållandevis nära medvetslöshet när han rullades in i rättssalen. Är det rätt att åtala en man som tycks vara i mycket dålig kondition och av allt att döma kommer att avlida tämligen fort efter, eller kanske till och med före en eventuell fällande dom? Rättsläkaren hade dock garanterat att han förmådde genomföra en rättegång.

En annan fråga gäller preskriptionstiden; är det rimligt att åtala en person nästan en normal livslängd efter att brottet begåtts? Då Tyskland strukit preskriptionstiden för mord är det i deta här fallet möjligt.

Ytterligare funderingar kan man ha kring ansvarsfrågan. Ett antal av Demjanjuks överordnade har tidigare åtalats och då friats. Kan det innebära att den åldrade lägervakten inte hade så stort ansvar för sina handlingar som åklagaren vill göra gällande.

För att stämma överens med vår rättskänsla bör svaret på de tre frågorna bli: ja, ja och ja. Den som begått brott av så svår art bör alltid dömas och bestraffas, vårt samvete kräver inget mindre än det. Men vi bör inte heller låta hämndmotiv driva oss i sådana här fall. Rättsprinciper bör aldrig ledas av en strävan att via ett hårt straff försöka reglera en moralisk skuld som är för stor för att någonsin kunna betalas tillbaka.

Det tycks stå utom rimligt tvivel att Demjanjuk har varit med om att utföra horribla gärningar. För detta bör han dömas. Vilken hans personliga skuld är, och vilket straff han förtjänar är upp till rätten att avgöra. Och just så måste det få vara.

6 kommentarer:

 1. brott mot mänsligheten bör inte ha någon preskription.
  varje fall bör ses individuellt, det bör således inte finnas något prejudikat vad gäller brott mot mänskligheten.
  skulle du/jag tycka det vore rimligt att en mördare som bragt livet om din familj 60 år senare ska bli frikänd, bara för att han åldrats i frid?
  läkaren sade att han var vid fullt medvetande, den här gubben har inte betett sig så lealös tidigare, utan denna fejkade invaliditet är ett smart knep för domstolen.
  jag kan tänka mig livstid, om nu landet tillåter det, eller förvisa honom till Israel och låta honom sitta(ligga) sina sista dagar i något fängelse i öknen, men det lär nog inte hända.

  SvaraRadera
 2. Mannen har ju varit i rätten förr, och frikändes av Israels högsta domstol då sovjets "säkerhets"polis förfalskat bevis mot honom. Han undgick som genom ett under dödsstraff. - Läs på för faan..
  Detta är bara en skådeprocess för att hålla glöden om lögnerna vid liv. Eu kommer införa "förintelse"förnekelse i alla stater snart och vill få så bred acceptans som möjligt för detta.
  Googla på "Överlevarnas äventyr under förintelsen"

  SvaraRadera
 3. Anonym: Vad är det för revisionistiskt larv du hänvisar till? Ovärdigt.

  Att någon frias i en domstol innebär inte att man är oskyldig, det innebär att domstolen inte finner tillräckliga skäl att binda en person till ett visst brott. Det kan vara ansvarsfrågan eller något annat det faller på. Men man kan forfarande vara fullt ut moraliskt ansvarig. Och det är den distinktionen som domstolen nu sät satt att göra i fallet Demjanjuk. Och det är nödvändigt.

  SvaraRadera
 4. Sök på nätet efter intervjuer med Demjanjuks advokat, han har intervjuats av bl.a Ryska medier. Jodå han är Israelisk advokat.
  Forska lite kring "USS Liberty"
  "Rotschild security fund"
  Boken "Bankerna och skuldnätet"
  Se filmen "The truth behind the gates of Auschwitz" av David Cole mm
  Och försök få ihop bilden som framträder.
  Tror du på fullt allvar att han hade ställts inför rätta om han hade kunnat prata för sig själv? De hade ju lika gärna kunnat släpa dit en död. Det är en skådeprocess för att hålla lögnerna vid liv.

  Jag har mött Jesus, Sanningen.. Och jag följer honom vart han än leder mig!
  Och jag ska erkänna... jag gick in i en chock när jag mötte honom och förstod vad Djävulens lakejer fått mig att tro på. Men sanningen gjorde mig fri och fylld av kärlek till Kristus min frälsare.

  http://www.nordisk.nu/showthread.php?t=34996
  Betänk att tror du att det som överlevarna berättar inte är sant, så är du per definition en "förintelse"förnekare.

  Det är du som är ovärdig, påstå att bekänna sig till Jesus kristus när du är en Djävulens och lögnens lakej.

  SvaraRadera
 5. Ska man bry sig om att svara på sådant här??
  Under Andra Världskriget mördades 6 miljoner oskyldiga judar i industriell skala. Detta är så väl belagt som något historiskt faktum kan vara.
  Lägg ner. Låt Jesus föra dig in i hela sanningen. Och sanningen ska göra dig fri.

  SvaraRadera
 6. http://sv.metapedia.org/wiki/6_000_000_judar

  SvaraRadera