fredag 15 juni 2012

Inspirerande möten i Stockholm ger tro på ett liv efter sommarlovet

Igår var jag som en åtminstone ganska milt klubbad säl, man sover inte bra på en bäddsoffa i riksdagshuset om man ska upp halv sex och hinna med tåget. Idag var det skolavslutningar på flera håll. Jag delade ut en Hortensia till avgående rektor och spelade och sjöng Tomas Ledin (nej, inte hans sommarvisa...) Inte varje dag man gör sånt!

Man nu när England stängde fotbollsfönstret för Sverige kan jag plita ner några rader om mötena i onsdags. Vi var ett antal representanter från olika organisationer som fick möjlighet att möta Luca Volonte, gruppledare för EPP-gruppen i Europarådets parlamentariska församling och Daniel Lipsic, före detta justitieminister och inrikesminister i Slovakien som numera jobbar med människorättsfrågor, framför allt med inriktning på religions- och yttrandefrihet. Framför allt den senare upplevde jag som verkligt engagerad och sunt resonerande.

Jag besökte mötet som representant för den kristna gymnasieorganisationen KLEO, och flera av våra centrala frågor tangerades under mötet. Dels gav de både besökarna en genomgång av hur olika för oss relevanta frågor just nu behandlas i Europa, men det som framför allt var inspirerande var att möta människor från en lite större och öppnare värld än den sekularistiskt hämmande värld vi upplever i Sverige. Även om Europa under det senaste seklet har tagit farväl av mycket av sina kristna rötter menade de att det finns en stor folklig majoritet i vår världsdel som stödjer klassiskt kristet-etiska ståndpunkter. Det finns också goda möjligeter att utifrån internationella konventioner och resolutioner att hävda detta, och göra det på både moraliskt och juridiskt trygg mark.

Det är förstås ytterst larvigt av svenska religionskritiker att ropa i högan sky när en präst gör det man normalt alltid gör vid en samling: önskar deltagarna Guds välsignelse. Kanske hade Humanisterna - som för övrigt ges en rätt djupgående studie i Dagen idag -  hellre sett att ledaren för en skolavslutning hade visat ointresse, irritation eller kanske till och med aggressivitet mot eleverna - så länge det har sekulära förtecken? Dessa tendenser i de kommunala skolorna, parat med det tryck som idag bedrivs mot de kristna skolorna understryker behovet av en organisation och ett internationellt samarbete som stärker rätten till en utbildning som överensstämmer med ens grundläggande religiösa och filosofiska värderingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar