torsdag 13 augusti 2009

Det rullar igång igen...

Så börjar då Sverige vakna ur sommardvalan och saker återgå till det (mer eller mindre?) normala. Vi har haft introduktionsdagar på Kungsgymnasiet, fick idag handlingar från kommunförvaltningen inför höstens första nämndsammanträde som jag knappast hinner gå på och jag märker att pastorer och andra har börjat återkomma till datorerna och börjat skicka mejl igen. Ser mycket fram emot en inspirerande höst!
Debatterandet har också kommit igång igen efter julitorkan, har en debattartikel med fellow-fellows (heter det så?) i Claphaminstitutet i Dagen idag. Känt tema, Dan Larhammar har återigen ondgjort sig över förståndsklena religiösa, behövdes ett vederhäftigt svar.
Var förresten på en av de sista turerna genom sommarsverige idag, hittade en vacker men osedd del av landet när jag gjorde ett reportage om den intressanta fotouställningen "Gud i Småland" utanför Gränna idag. Bör komma i Dagen om styvt en vecka.
Och imorgon går ett annat av höstterminens projekt igång, redaktionsmöte för ett uppdrag för en organisation som är rätt annorlunda än dem jag jobbat med tidigare. Tror det är lite sekretess på det hela, men kan väl säga att det skulle kunna betecknas som "ett riktigt skitjobb". Bokstavligt talat. Men kul kan det bli!
Hoppas framförallt att tillsammans med familjen kunna ta tillvara det positiva som sommaren har gett och gå in i en fin höst tillsammans. Arbete är roligt och spännande, men vi får inte glömma bort våra nära relationer när allt nu snurrar igång igen.

5 kommentarer:

  1. Bra jobbat, killar! Men jag tycker ni kunde ha varit lite mer generösa mot Dan Larhammar - det är kul att han deltar i samtalet och han hade ju en intressant upplysning beträffande drömmerier, där han nog faktiskt plockade en liten poäng där även om han som ni skriver inte kunde eliminera Sten-Gunnars huvudpoäng.

    (Jag menar, troende KAN ju faktiskt låta sej impas lite för mycket av små sammanträffanden ibland - bara för att man tror att Gud ytterst har sitt finger med i det mesta behöver man ju inte alltid låta så idiotiskt imponerad eller överlägsen gentemot ateisten (vad sa du nu då, typ). Särskilt om det handlar om efterrationaliseringar av den typ Larhammar faktiskt avslöjar/informerar om.

    SvaraRadera
  2. Det roliga med artikeln är att den kan användas för att ge Larhammar rätt.

    Jag menar, måste man inte vara just inskränkt för att inte inse att man i artikeln själva går i precis samma fälla som de anklagar Larhammar för att gå i..?

    SvaraRadera
  3. Andreas, självfallet ska vi undvika att trilla i God-of-the-gaps-fällan. Sammanträffanden kan ju alltsom oftast vara just - sammanträffanden. Det är en rimlig regel att inte använda Gud som hypotes förrän slumpen framstår som en sämre förklaring. Och yes, det finns absolut gott om sådana tillfällen.
    Och så Sharpsuit, där får du nog utveckla dig lite grann, så kan vi säkert resonera vidare sedan.

    SvaraRadera
  4. Sorry, jag blandade nog ihop det lite. Jag trodde att artikeln före och efter Larhammar hade samma artikelförfattare. I Sten-Gunnar Hedins gör han ju precis precis det som ni i er artikel anklagar Larhammar för. Så nu blev det rätt.

    Bara benämningen "militanta ateister" visar ju Hedins förutbestämda mening. Ungefär som att Larhammar skulle gå på med "kristna extremister" eller liknande. "ateister på krigsstigen" är en annan benämning som klart visar vad han står.

    Religösa dogmer har varit påtvingade folk läänge, miljontals människoliv har spillts över dom och dom har t.o.m. här i världens kanske mest sekulariserade land ganska stor påverkan på våra liv. Till skillnad från ALLA andra ideer/ dogmer/livsåskådningar så är de inte tillåtna att granska kritiskt eller ifrågasätta, för då är man på "krigsstigen". Nej, ni har helt rätt i att det inte finns någon religionsdebatt värd namnet här i landet.....

    SvaraRadera
  5. Om vi ska ha en sund diskussion behöver vi först av allt undvika att diabolisera varandra i onödan. Fanatism finns tveklöst på båda sidor, även om Humanisterna ogärna vill medge detta. Formuleringen att "Religösa dogmer har varit påtvingade folk läänge" och att religionen idag i ett supersekulariserat Sverige har "ganska stor påverkan på våra liv" inger viss oro.
    Alla religioner bör få ifrågasättas, annars kan de inte betraktaas som trovärdiga. Som Paulus skriver "Om Kristus inte har uppstått är er tro meningslös." Väldigt ärligt och sant. Nu finns det goda skäl att tro att Kristus HAR uppstått, vilket istället ställer ateismen i en svagare dager. För visst måste även ateismen få ifrågasättas. Eller?

    SvaraRadera