onsdag 9 januari 2013

Det här förlaget ger ut Guldet blev till sand

Under de tre år, med intensivast skrivande våren-sommaren 2012, klurade jag en del på vilket förlag som bäst skulle kunna lämpa sig för att ge ut min kommande bok Guldet blev till sand, en bok som jag uppskattar att jag arbetade aktivt med. Vanligtvis stannar författare på samma förlag, men lternativet att köra samma som till första upplagan av Vem tänder stjärnorna? brann ju inne redan två veckor efter releasen av den, då förlaget Corvita som gav ut den boken helt plötsligt visade sig ha gått i konkurs. Mindre roligt, för att uttrycka det försiktigt.

Beskedet om konkursen fick jag faktiskt direkt från Livets Ords Förlag som ringde och frågade om jag i det uppkomna läget var intresserad av att låta dem ta över boken. De tyckte den var bra och ville gärna inleda att samarbete. Tillsammans startade vi då labeln (de flesta större bokförlag har ett antal sådana "labels" för att mer effektivt kunna producera och marknadsföra böcker med olika inriktning) Areopagos utifrån bokens tanke att likt Paulus i Aten finnas med på torget, lyssna till människors frågor och försöka presentera trovärdiga svar. Boken layoutades om till det utseende jag helst velat ha från början, och ett knappt år senare gavs andra, nuvarande upplagan på den labeln.

Det jag var osäker på var om Areopagoslabeln och Livets Ords Förlag hade kapaciteten att göra ett tillräckligt bra förarbete med ett projekt från början. Jag förde lite informella samtal med andra förlag som hade visat intresse för projektet, men några visade för svagt engagemang när det började brännas för att jag skulle vilja prioritera dem, andra föreslog uttryckligen att Areopagos nog skulle passa allra bäst för den här boken.

Utan att gå in på alla diskussioner har jag genomgående fått ett positivt och professionellt bemötande av medarbetarna på Livets Ords Förlag, och de har gensvarat mycket väl på mina tankar kring förarbete och långsiktig plan kring boken. När jag dessutom fick tillgång till den mycket skicklige författaren och tidskriftredaktören Henrik Engholm som redaktör för min bok var saken klar. För några år sedan recenserade jag Engholms otroligt välskrivna bok om pingstväckelsen på Azusa Street, och fick verkligen tvinga mig själv att hålla igen i omdömena för att undvika en eventuell risk att överhylla en författare med koppling till samma förlag som jag själv. Det hade jag inte behövt, någon vecka senare fick samma bok stor hyllning och allra högsta betyget fem fiskar i Dagen. Köp den, du kommer inte att ångra dig.

Engholm har gett väldigt konstruktiv input till min bok. Jag känner mig också väldigt nöjd med layouten på inlagan, och vi håller i skrivande stund på att diskutera oss fram till hur omslaget ska se ut. Sammanfattningsvis är jag såpass mycket ovän med Jante att jag vågar utlova att när Guldet blev till sand senare i vår landar på bokdiskarna i Areopagos namn kommer att bli något riktigt läsvärt!

Om ett tag släpper jag närmare info om mer exakt när och hur releasen sker. Häng kvar, häng med, vinn det verkliga livet.

6 kommentarer:

 1. ...det var väl en bra lösning, LOF har ju givit ut några tungviktare under åren, Peter Kreeft och Dallas Willard b.la även om det inte är i A-serien, kanske en och annan kreeftare kan hamna där, hans "dialogböcker" är suvuräna, lite vågat att isåfall ge ut exv. hans Socrates bok, men varför inte.
  All success med din bok....!

  Rolf Ö. Örebro

  SvaraRadera
 2. För Kreeftvänner rekommenderas hans tidigare böcker på svenska på HF-förlag och hans senaste på Catholica...

  Tolle lege!

  SvaraRadera
 3. ...endast sola scriptura !....nej men visst är Kreeft härlig, t o m frun här vid min sida tycker så, hon har plockat fram och läst högt ur HF böckerna vid några tillfällen till belåtenhet för oss båda..

  R Ö

  SvaraRadera
 4. En annan bok på Livets Ords förlag som jag recenserat men såg mig nödgad att hålla igen en del var Kreefts etisk-filosofiska-teologiska "När blev det fel med dygder" Nu tar jag mig friheten att ta bladet fullt ut från munnen: boken är briljant, återvänder ofta till den. Samma råd: köp den!

  SvaraRadera
 5. Handboken (på Catholica) är en bok som jag köpte (på engelska) 1996 (på ett Credoläger i Tyskland)!

  Den är en klassiker (inte minst i evangelikala kretsar i Amerikat)!

  Köp, läs o läs igen.

  Kan även rekommendera Kreefts föreläsningsserie på CredoAkademin på slutet av 90-talet; förmodligen 97 (om ni är i Sthlm)!

  Och allt som ligger på hans hemsida (har lyssnat på det mesta i I-phone:n.

  SvaraRadera
 6. ...Per, härligt med ditt lyriska tonläge (...om andras böcker) dessutom gillar jag "ditt" bokförlag för den fördomsfria bokutgivningen och att titlarna finns i katalogen över tid att inget går till returpapperåtervinningen efter några år....

  RÖ - mitt sista om Kreeft, iallafall nu

  SvaraRadera