torsdag 23 april 2009

Inga aliens i sikte!

Har en artikel i Dagen idag om de sk exoplaneter som på senare år har upptäckts i andra solsystem. De har väckt en närmast religiös längtan efter att finna andra levande varelser, och indirekt visa hur lätt det är för liv att uppstå spontant. Vilket i sin tur radikalt skulle minska behovet av en Skapare.

Men hoppet tycks fortfarande svårfångat. Universum är ingen pulversoppa där man bara behöver ett antal spontant uppkomna molekyler och därefter bara tillsätta vatten, och så ett tu tre har vi intelligent liv. Intervjupersonen hade visserligen lyssnat till biologer som drog i den riktningen, men när han tänkte efter ett varv till kom han till insikt om att de nog är något drastiska i sina slutsatser. Av lätt insedda skäl.

Det finns något hos Skaparen som gör att vi människor gärna vill hålla honom på avstånd. Men intellektuellt hederligt är det inte. För den som forskat på djupet på detta område är och förblir livets existens "något av ett mirakel", som den ateistiske DNA-upptäckaren Francis Crick uttrycker det.

5 kommentarer:

 1. Jag är muslim men jag tror vekligen på att det finns inteligent liv där ute,skulle vi vara ensama i så här stort universum? knappast,,kan förstå att kristna inte kan tror på det,ni har ju alltid gått emot vetenskap för att sedan erkänna det...men,kanske hjälper det att påven för ett tag sedan sa att möjligheten finns att aliens existerar på andra planeteR?

  inom islam fanns det en lärd vid namnet Gazali för 1000 år sedan som skrev om liv på andra världar/planeter,samma sak inom hinudismen o budismen,även judendomen säkert.Varför skulle Gud inte skapa liv även på andra ställen?

  SvaraRadera
 2. Det finns naturligtvis inget som säger att Gud omöjligen kan ha skapat liv på andra planeter än vår. Vi bör lämna alla möjligheter öppna.

  Men ateisters oerhörda intresse för liv eller iallafall tecken på möjligheter till liv på andra planeter är tankeväckande. Det verkar som att det är lite mer än bara forskarmässig nyfikenhet som driver dem.

  SvaraRadera
 3. Det är inte så lätt att hitta intelligent liv på jorden heller.

  SvaraRadera
 4. Per Ewert,
  Jag förstår inte. Det är väl klart att man är nyfiken på om det finns liv på andra planeter? Jag är nyfiken på en väldig massa saker, så varför inte det? Men om man rangordnar vetenskapliga frågeställningar så kommer nog liv i rymden högt på min nyfikenhetslista.

  Andra saker jag undrar är om Big Bang var en engångshändelse, vad tiden är för något, hur kvantfysik och astrofysik hör ihop, vad en kulturell partikel kan tänkas vara, hur medvetandet fungerar, och så vidare. Jag är nyfiken, helt enkelt!

  Nu tror inte jag att nyfikenhet är en uteslutande ateistisk egenskap. Jag tror inte heller att nyfikenhet om eventuellt liv på andra planeter är en specifikt ateistisk nyfikenhet. Du vill tillskriva oss den här nyfikenheten - tack så mycket - men den är nog delad med många religiösa också.

  Det är dessutom roligast så - något vi kan undra om allihop utan några meningsskiljaktigheter!

  SvaraRadera
 5. äru religös eller!?

  SvaraRadera