lördag 2 maj 2009

18 000 hyllade Jesus på Stockholms gator!


En fantastisk dag är till ända. Kanske är årets Jesusmnifestation den största kristna samlingen i svensk historia? (Den som vet annat besked får gärna ge sådant.) 18 000 människor - svenskar, nysvenskar, unga, gamla, män, kvinnor, barn - alla grupper i samhället fanns representerade.


För undertecknad blev dagen något annorlunda än ifjol då jag var Dagens bevakare (se fjolårets artikel här). I år åkte jag med hela familjen, och med fyra barn mellan fyra månader och åtta år blev det knappast hundraprocentig koncentration på vad som skedde på estraden. Dagen har dock föredömligt lagt hela gudstjänsten på nätet här. Men fantastiskt var det ändå att vara med (om än sporadiskt) på torgmötet, i år i Humlegården, följa tåget och ansluta till de väldiga massorna av sjungande, glada kristna i Kungsträdgården.


Om samlingen var enorm, både numerärt och rent andligt, var mediebevakningen oursäktligt svag. DN fokuserade först bara på att det här blir jobbiga trafikproblem, men har i efterhand lagt ut en förhållandevis rättvisande artikel. Bäst hittills. SvD rapporterar i notisform att här samlades visst 50% fler än som kom till gårdagens första majmöte i huvudstaden. Något som väl borde ha fått Svenskan att ge åtminstone 10% av det utrymme man lade på arbetarrörrelsens heliga dag.


SvT:s Rapport klämde i med hela 17 sekunder. Budskap: Ett gäng kristna samlades, inte för nåt speciellt egentligen (Läs: de kastade inte sten och slogs med poliser) utan "för den kristna trons kärna." En bedrift i sig att klara den skildringen utan att nämna Jesus.


Jesus är och förblir en stötesten för människan, förr och nu. Hans renhet och kärlek utmanar det i oss som inte är speciellt rent eller kärleksfullt. Har alltid gjort det. Det var därför man valde att avrätta honom för knappt 2000 år sedan. Därför är det i och för sig inte helt oväntat att bevakningen av samlingar som bara går ut på att upphöja Jesus tonas ner eller missförstås. Men vi får aldrig sluta göra det. Stort tack till alla som legat bakom denna jättesatsning!


Annars var även gårdagen med Oasmöte i Katarina kyrka en fin upplevelse. Lyckades till min glädje få en intervju med påvens predikant Cantalamessa, resultatet läses i tisdagens Dagen.


Och nu börjar lördagnatten här på Medborgarplatsen där vi bor på hotell. Många kommer att dricka för mycket. Många kommer att söka kickar, söka efter kontakt, söka efter den mening man ännu inte funnit i livet. Poliser kommer att tvingas göra ingripanden. Det entoniga discodunket har redan börjat nerifrån gatuplan.


Vilken enorm kontrast till det som 17 000 kristna ville förmedla tidigare idag. Vi får aldrig upphöra att förkunna Jesus. För han är den som människan innerst inne söker, men alltför sällan kan eller vågar treva sig fram till.


6 kommentarer:

 1. Det var väl 2000 år sedan?

  SvaraRadera
 2. Korrigerat... Skrev förresten inte att han faktiskt även uppstod, men det tror jag framgår av sammanhanget :-)

  SvaraRadera
 3. Fullständig förkastlig denna jesusidioti.

  SvaraRadera
 4. Du tycker inte Jesus har fått tillräckligt med uppmärksamhet som det är? Vi räknar tiden efter honom. Han är huvudperson i världens mest sålda bok. Han räknas som Gud av fler människor än någon annan gudom. Även ateister måste veta vem han är och vad han gjorde för att förstå vår kulturhistoria. Räcker det inte nu?

  Jag upplever i alla fall en viss Jesusutmattning.

  SvaraRadera
 5. Det du skriver är sant, Patrik. Men det behövs ett litet tillägg.
  Jesus kom inte bara för att skriva kulturhistoria. Han kom för att förvandla våra liv, för att ge människan det som hon djupast sett söker efter.
  Därför behöver vi fortsätta, och fortsätta och fortsätta att förkunna Jesus tills varje människa vänt hem till det fadershem vi alla gått bort ifrån.

  SvaraRadera
 6. Per Ewert,
  Jag tror muslimerna hävdar något liknande. Och Hinduerna. Hur vet du att de har fel? (Krishna kom också ner till jorden för att dela våra villkor, precis som Jesus.)

  SvaraRadera