onsdag 1 juli 2009

Dialog - med eller utan motpartens samtycke

Min dator har fått värmeslag här på sistone så den tänkta Michael Jackson-betraktelsen och annat har fått stryka på foten.
Roligt att det varit så god debatt här på bloggen. Oavsett om vi håller med varandra måste vi ändå hålla med om att en sund debatt alltid är uppfriskande och av godo.
Ser nu att Dagen rapporterar om ett inspirerande exempel från Tyskland. De germanska humanisterna är uppenbarligen lika offensiva som de engelska och svenska. Busskampanj med det numera välkända budskapet "Det finns, med all säkerhet, gränsande till sannolikhet, ingen Gud". Formuleringen tycks mig lite väl spänd, som ett barn som till varje pris försöker hålla fast vid något man egentligen inte tror är sant.
Men det intressanta var det kristnas kreativa reaktion. De hyrde helt sonika en egen buss och följde efter den ateistiska vart den åkte. Med budskapet: "Och om han då ändå finns..." En metod som säkert höjde på ett antal ögonbryn, och sägs ha gett upphov till en rad givande samtal. Säga vad man vill om greppet, men visst är det befriande med en uppfriskande diskussion även om motparten menar att slaget är redan är avgjort. För det är det långtifrån. Åtminstone inte till ateismens fördel.

5 kommentarer:

 1. Faktiskt jättekul gjort av dom (ej ironi). Men ytterligare en buss, med texten "..så kan han lika gärna heta Brahma som Jahve" skulle väldigt klart visa på varför det inte är ett giltigt argument för att börja tro på någon enda religion.

  Vad det gäller tyska humanisternas formulering så skulle de kunna formulera sig skarpare. För att tydligare få fram sitt budskap. Men jag tycker det hedrar dom att dom inte hymlar med att möjligheten faktiskt finns, även om den är försvinnande liten och ingenting pekar på det. Hade saken gällt LochNess-odjuret, älvor eller tomtar hade de uttryckt sig på samma sätt. Det betyder inte på något sätt att de egentligen kanske tror på älvor - bara att de väljer sina ord med omsorg.


  Såg först nu att du ju bor och verkar inte allt för långt ifrån mitt eget krypin (Torpa i Jkpg)!

  SvaraRadera
 2. Varken den svenska eller tyska kampanjen är lika klatschig som den engelska "There´s probably no god. Now stop worrying and enjoy life", som väl har fått inspirera de andra kampanjerna. Det har lite att göra med språkrytmen, både svenska och tyska har sammansatta ord vilket engelskan saknar. Den engelska kampanjen gick för ett par år sedan och fick rätt mycket uppmärksamhet där.

  Håller med om att det blev en bra replik, bättre än "There definitiy is a god" som ett par engelska samfund fick ihop när det begav sig. Debatten mår bra av lite humor.

  SvaraRadera
 3. Sharpsuit: Jo, det är alltid mer sympatiskt att lämna en liten dörr av osäkerhet öppen, speciellt om man hyser en ståndpunkt som definitionsmässigt är omöjlig att vara säker på (även om Dawkins i The God Delusion menar att han faktiskt lutar åt det alternativet!)

  Jaså, du bor så nästgårds, vore trevligt att ta en fika någon gång i höst, du får väl kliva ut ur anonymitetens skugga först...

  SvaraRadera
 4. Arvid Sjöö
  Syrengatan 2b
  55336 Jkpg

  036-187718

  SvaraRadera
 5. Är det fortfarande för skuggigt så finns bild och telefonnummer på www.paulhall.se, klicka på lager.

  SvaraRadera