lördag 6 februari 2010

Guds dödgrävare?

För att fortsätta på föregående post om böcker jag läser, håller jag även på med John Lennox nyöversatta bok "Guds Dödgrävare - Har vetenskapen begravt Gud?". Ja, den är egentligen inte släppt än, jag har fått en förhandsversion för anmälan i pressen. Jag använder den också till att studera in mig ytterligare inför Hedeniusdebatten om två veckor.

Jag har inte kommit längre än halvvägs, men vill ändå redan nu skicka en kraftfull rekommendation att skaffa denna bok. Jag har läst ett flertal apologetiska böcker om relationen mellan tro och vetenskap tidigare, men jag måste lyfta fram den här boken som alldeles enastående, speciellt i den svenska bokfloran. Lennox, har tidigare debatterat Richard Dawkins med stor framgång vid två tillfällen. I den här boken blir det tydligt varför Dawkins hade så svårt att hålla stånd mot Lennox på nästan chockerande enkla men samtidigt knivskarpa argumentation.

Så även om jag inte har läst ut boken än vill jag ge ett konkret råd: Köp och läs "Guds dödgrävare" när den kommer! Köp fler och ge bort! Boken kan vara med och vända på det offentliga samtalet om tron och vetenskapen och relationen dem emellan, ett samtal som ofta snedvridits till infantilitetens gräns. Och inte då den "barnaskapets ande" som Paulus talar om, utan snarare den trotsighet som utmärker ett litet barn som sätter sig på tvären inför något som det egentligen vet är sant, men för sitt liv inte vill acceptera. Och så bör vi självfallet inte agera inför vetenskapen. Den förtjänar en ärligare inställning än så. Och det kan John Lennox hjälpa oss med.

3 kommentarer:

 1. Den släpps ju på i samband med Apologias vårkonferens i Stockholm, www.apologia.nu

  SvaraRadera
 2. Jag tittade på debatten mellan Dawkins och Lennox på nätet. Den var intressant även om intelektuella spetsfundigheter inte alltid har så mycket med praktisk tro att göra.

  Finns det andra debatter mellan kristna och ateister som du kan rekomendera?

  SvaraRadera
 3. William Lane Craig är (kanske föga förvånande) en annan favorit. Han är oerhört skärpt i sin argumentation, men samtidigt med ett stort hjärta. Gå in på www.reasonablefaith.org och registrera dig så får du tillgång till en rad debatter.

  SvaraRadera