onsdag 10 februari 2010

Känner Jonas Jesus?

Onsdag morgon och parallellt med de vanliga morgonsysslorna på jobbet håller jag på att ordna med de sista förberedelserna inför aftonens Fokus på-samling här i Kungsporten. Vi inledde ju denna satsning i höstas när jag och en annan församlingsmedlem föreläste om Darwin, och kvällens samling har Fokus på: Jesus och Jonas. Med efternamnet Gardell.

Det är förunderligt hur flera kyrkor har stått med öppna famnen och välkomnat Jonas Gardell att komma in och förkunna ett budskap där Jesus inte är Guds son, där han inte dog för våra synder och där han inte uppstod kroppsligen. Här finns en häpnadsväckande brist på teologisk reflektion. Kanske är det en av de största bristerna i den liberala delen av dagens kyrka, att det inte längre finns några villolärare.

Ikväll har vi glädjen att välkomna Stefan Gustavsson, generealsekreterare i SEA, och målet är två saker. Dels att ge en sund kritisk granskning av Gardells Jesusbild. Och dels - och viktigare - att presentera en sann bild av den Jesus som var och är Guds son, vår Herre.

2 kommentarer:

  1. Tack för en fin blogg.
    Har följt din och Edsinger och Månssons artiklar i Kt och jag håller med i sak men ert bemötande var aningen onyanserat och i värsta fall ett uttryck för en tråkig människosyn. Jag tycker att ett bemötande/avståndstagande kan behövas men att visa på det man tycker är rätt och riktigt är bättre. Kritik bör vara relevant och handla om sak inte person. Kolla gärna in TA-terorin också (transaktionsanalys).
    JAg har bloggat lite om detta på http://mosaikmannen.spaces.live.com (3 feb, 17 dec)

    SvaraRadera
  2. Mr Mosaik - tack för positiva ord. Jag kommer inte ihåg exakt hur vi formulerade bemötandet i Kt, det skrevs ihop ganska snabbt samma kväll för att hinna in till nästa nummer. Det kan sägert ligga något i det du skriver. Men det kännshur som helst fortsatt relevant att våga lyfta den kyrkohistoriskt självklara diksussionen om huruvida Jonas Gardells budskap kan kallas kristet i någotsånär rimlig betydelse.

    SvaraRadera