lördag 15 januari 2011

If you can't beat them, join them

Det är en odiskutabel verklighet att religionen, inte minst den kristna tron går starkt framåt över världen. Ett lika odiskutabelt, men likafullt förbryllande faktum är att vissa kristna grupper i vårt land tycks ha drabbats av katastrofalt dåligt självförtroende inför en omgivande kultur som dragit alltmer åt sekulariseringens håll. Det finns en klassisk strategi att bekämpa en stark fiende: "If you can't beat them, join them." Stategin fungerar uppenbarligen lika utmärkt idag som förr. Det är hög tid att agera i motsatt riktning.

Biskom em Björn Fjärstedt har på senare tid tagit bladet från munnen i flera angelägna frågor och visat sitt tydliga missnöje med vägvalet hos dessa förskrämda kristna som agerar bleka mumlare där landet istället behöver en röst som ropar i öknen. Han gör så även i ett läsvärt debattinlägg UNT idag: "I den nedtoningen ligger ett fenomen, som religionssociologin egentligen vet om: det är kyrkan i meningen dess offentliga företrädare och dess teologer, som sekulariserats."

Läs, begrunda - och förvandla.

5 kommentarer:

 1. ”…förskrämda kristna som agerar bleka mumlare…”

  Tja, kanske det… eller så handlar det om människor som inte är ett skvatt förskrämda, men vars (ärliga) tro ser ut på ett annat sätt än Din, vars tro kanske inte är lika väldefinierad.

  Människor med en annan syn på vad rösten ”som ropar i öknen” bör ropa. Och som är tydliga i det, och inga ”bleka mumlare”, men - som sagt - med en annan ståndpunkt.

  Kan det vara så?

  http://hakans-blogg.blogspot.com/2011/01/vad-ar-kyrkans-roll-idag.html#links

  http://hakans-blogg.blogspot.com/2011/01/helle-klein-skribent-debattor-och-prast.html#links

  SvaraRadera
 2. Ja den öppnaste kyrkan är ruinen... :-)

  Kan det vara så att en mjäkig larmslagen kyrka har bortdefinierat sig själv?

  SvaraRadera
 3. Per Ewert och Annorzzz,

  Det är nog er Helle Klein syftar på med "och andra" i nedanstående citat:

  "Till skillnad från vad Humanisterna och andra påstår är religion inte något fixt och färdigt utan i ständig utveckling."

  Tänk att någon kan se likheter hos oss tre ;)

  SvaraRadera
 4. Ulf G

  Helles kristendomstolkning har nästan inget gemensamt med klassisk kristendom. Så det är klart hon har utvecklats/invecklats! Bara för att hon påstår det; behöver det inte vara Sanningen! Jag kommer aldrig följa småpåvinnor... :-)

  SvaraRadera
 5. Annorzz: "Den öppnaste kyrkan är ruinen" Klockren, den!

  SvaraRadera