tisdag 8 februari 2011

Mediemänniskor - grip er mantel!

Jag ser att Dagens Carl-Henric Jaktlund funderar på sin blogg på direkta, träffsäkra och välproducerade sätt att kommunicera evangeliet via dagens internetbaserade medievärld. En ständigt lika angelägen fråga på vår sida om millennieskiftet. Han ger några exempel, och visst har jänkarna ofta klart större resurser till sitt förfogande. Men visst borde det finnas en hel rad drivna och kristna med stor kompetens inom medieproduktion som kan ta upp kallelsen att producera den här typen av filmer. Talenterna finns utdelade därute, vi har alla så olika valörer eller valutor. Men de måste sättas i omlopp där de verkligen kan göra nytta för människor och för Guds rike, istället för att grävas ner eller förslösas på ingenting.

Jag hade själv kontakt med en person på ett kristet mediebolag i samband med att Vem tänder stjärnorna släpptes för att diskutera möjligheten att göra kortare eller längre filmatiserade inslag utifrån bokens grepp att förkunna evangeliet med basen i nutudsmänniskans största existentiella frågor. Jag tyckte väl inte att jag fick sådär värst stark respons, så jag lät det hela mer eller mindre rinna ut i sanden. Kanske skulle jag ha legat på mer, dragit i fler trådar. För visst borde vi vara många, många kristna som kan ta våra respektive gåvor och tillsammans skapa verktyg där vi välproducerat och tydligt, med ödmjukhet och rakhet kan kommunicera kristen tro som kan nå igenom bakgrundsbruset och in till nutidsmänniskans djupaste behov.

I'm in. Jag tror att det finns flera som behöver ta upp sin mantel och börja gå.

6 kommentarer:

 1. Det finns väldigt mycket bra apologetiskt matrial på engelska i form av böcker, filmer, hemsidor m.m men jag tror att det hade varit bra ifall dessa tankar skulle kunna överföras på svenska!

  SvaraRadera
 2. Vad det gäller apologetik finns det ju en del intressant på Svenska också, tänker främst på credoakadins hemsida. I övrigt är det kanske lite tunnsått. Jag och en kompis har dock just dragit igång en blogg där vi ämnar att försöka länka till och producera eget bra teologiskt och apologetiskt innehåll, särskilt William Lane Craig står högt på vår lista att överföra en del av hans arbete till Svenska.

  Vad det gäller Media så håller jag helt med Per Ewert, det måste gå att göra bra och det måste ju finnas folk som kan. En utmaning är ju att om man använder media och gör det på ett fult eller dåligt vis så ger det nästan den motsatta effekten. Tänk bara på en del av de program som visas på kanal 10, där blandas verkligen högt och lågt vad det gäller kvalitativ produktion.

  SvaraRadera
 3. Andreas

  Vad heter bloggen??? Kul initiativ. Mera sånt!

  SvaraRadera
 4. William Lane Craig på svenska....?

  Funderar lite över om ingen kunde göra en "inventering" över det som görs/sägs/tänks om Lane Craig i vårt land. Det lär finnas ett Reasonable Faith chapter/avdelning här, Credo har översätt en bok och arrangerat en Sverigeturné på universitet för cirka tio år sedan, för några år sedan bloggade och talade några gossar i Umeå sig varma och hade lite planer för den gode Craig, Andreas (ovan) vill "överföra en del av hans arbete till svenska"...listan kan göras lång. Är det önskvärt att "centralisera" och tydliggöra vad som finns - under ytan. Är det önskvärt att någon får "auktoriserad" status och skulle det isåfall vara Credo?
  Listan på funderingar kan likaså göras lång.

  Rolf Ö - i Örebro tänkte bara högt

  SvaraRadera
 5. Vill bara förtydliga att när det gäller att föra över en del av Craigs arbete till Svenska så kommer det att handla om en väldigt enkel nivå, ingen av oss som driver den nystartade bloggen är några välitbildade filosofer utan tänker nog snarare ta avstamp i de böcker han skrivit för lekmän, till exempel On Guard.

  Det handlar alltså inte om att göra några officiella översättningar av hans arbete utan snarare utifrån att ha lyssnat och läst mycket av honom försöka förmedla en del av de tankar till försvar av den kristna tron som han har presenterat.

  Till sist bara en notering till Per Ewert, det var inte meningen att kapa ditt blogginlägg och göra reklam för vår blogg.

  SvaraRadera
 6. Andreas, helt OK, t o m jätte bra ....
  Det fina med Lane Craig är - just - hans "fokliga" framtoning, skrivande och stil.
  Er ambition är det heller inget fel på, att sprida hans texter till en större svensk publik, detta ger inget annat än MVG, On Guard borde - nästintill - vara obligatorisk i kristna ungdomsgrupper och skolgrupper. Här har ni en viktigt funktion att fylla

  Lycka till

  R.Ö.

  SvaraRadera