söndag 13 februari 2011

Vem är den främste apologeten?

Det är några bloggläsare som i kommentarer har vurmat lite extra för William Lane Craig nyligen. Han är i sanning svåröverträffad som nutida apologet, även om - som det står i skriften - en del av det han skriver är svårt att förstå. Vissa akademiska artiklar är på en nivå som övergår huvudena på de allra flesta filsofiskt intresserade (jodå, även jag har stora svårigheter att klara mig igenom hans formaliserade logiska resonemang).

Jag sitter samtidigt och klurar på om han är den främste apologeten vi har att tillgå idag. I debatt man mot man (jodå, ni ateister är välkomna att kasta fram förslag på en kvinna som kan så honom pall) är han oöverträffad i sitt stringenta resonemang som ständigt lyckas sätta fingret på svagheterna i motståndarens argument.

Utan att ha läst den samlade produktionen från någon av dem (har kommit klart längre med Craig) tycks han mig stå jämbördig med den andre av de senaste decenniernas giganter på området: Alvin Plantinga. Craig har dessutom styrkan som förkunnare att han samtidigt har med ett stort hjärta i det han säger, vilket ger en större mänsklig trovärdighet åt hans väldiga intellekt.

Men jag skulle gärna lyfta fram en annan författare, som jag ibland nästan tycker lite synd om eftersom det är just Craig som nästan alltid lyfts fram som den store försvararen av den kristna tron idag. Det är Ravi Zacharias, som visserligen inte rör sig på fullt lika djupa vatten rent akademiskt, men som kommunikatör och förkunnare nästan gör en ännu starkare presentation av nutidens frågeställningar och hur väl den kristna världsbilden och evangeliet förklarar världen och ger svar på människans frågor. Och inte minst - hur nakna alla konkurrerande världsbilder står i en jämförelse.

Det är samtidigt det grepp som jag själv (utan några som helst jämförelser i övrigt) velat anamma i mitt arbete kring Vem tänder stjärnorna? Men det är en sak att försöka göra ett gott försvar av den kristna tron, en annan att lägga ut ett pussel där bitarna så tydligt faller in på de platser som ger sammanhang åt hela tillvaron på det sätt som Zacharias gör. Det är sant imponerande.

Just nu läser jag Zacharias bok Can man live without God (svaret på den retoriska frågan lyder: Nej. Åtminstone inte utan att agera som att Gud faktiskt finns till.) Den är alldeles strålande pedagogisk och tydlig. Kan rekommenderas.

Så summa summarum blir att vem som egentligen är den främste beror på ur vilken vinkel vi betraktar frågan. Här har jag också bara kunnat svepa försiktigt på ytan, det finns många flera fantastiskt goda exempel i både Sverige och världen. Men min poäng blir också att vi behöver flera goda apologeter med både hjärna och hjärta, både i världen och i Sverige. På så sätt kan vi med våra respektive gåvor och uttryckssätt medverka till att nå den akademiska världen, medievärlden, den politiska världen, den finkulturella världen, "verklighetens folk" - och så alla andra.

För Gud "vill att alla människor ska bli frälsta och komma till insikt om sanningen." (1 Tm 2:4) Återigen: I'm in! Upp, upp med många flera på tåget!

18 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Ravi Zacharias har en förmåga att både beröra OCH leverera "intellektuell substans". Dessutom ofta samtidigt. Sannerligen imponerande!

    SvaraRadera
  3. En till Andreas! I vilket fall skulle jag väldigt gärna vilja lyfta upp namnet J.P Moreland. Enligt mig mycket inspirerade och duktig tänkare och försvarare av den kristna tron, bland annat har han editerat böcker tillsammans med Craig.

    Dessutom så har han de senaste åren dessutom öppnat upp sig för att Gud är aktiv här i vår värld genom Den Helige Ande, dvs att Gud gör under, ger profetiska ord och så vidare. En väl genomtänkt karismatiker är det (tyvärr) inte varje dag som man stöter på men J.P tycks falla i den kategorin, om vi nu tvunget skall placera människor i fack.

    SvaraRadera
  4. Per, jag har en liten bok om islam av Ravi över efter min bokhyllerensning, ifall du vill ha en sportlovsgåva. Hojta till isf

    SvaraRadera
  5. Och här i Sverige har vi Stefan Gustavsson och Per Ewert. Jag skämtar inte, ni är bäst. För oss. Gud välsigne er!

    Ett litet memento dock från gamle Gilbert Chesterton (som ändå uttryckligen säger sej försvara förnuftet gentemot såväl sekulära som religiösa nonsenstalare): http://chestertoncitat.blogspot.com/2011/02/diktare-och-fornuftsmanniskor.html

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Från katolsk horisont kan Kreeft, Hahn, Rainer Carls, Ulf Jonsson och Anders Piltz lyftas fram.

    Stefan Gustavsson är grym på utomkyrklig apologetik. Även hans läromästare Schaeffer kan förtjänas att lyftas fram (främste protestantiske apologeten på 1900-talet). Och CS Lewis (och faktiskt hans läromästare Tolkien)!

    SvaraRadera
  9. (Förlåt mina försök att fixa en klickbar länk - det misslyckades hela tiden så jag tog bort inläggen...).

    Om man ska gå efter "ett gott vittnesbörd från dem som står utanför" så verkar Lane Craig ligga i täten. Titta här vilka fantastiska recensioner han får från en ateist (som t.o.m. vågat överväga den fullt möjliga - om än alls inte självklara - orsaken till att Lane Craig tycks vinna alla debatter: att Gud faktiskt finns). Se http://commonsenseatheism.com/?p=392#more-392

    SvaraRadera
  10. Att Ravi hamnar i Craigs skugga tror jag inte riktigt är sant. Möjligtvis kan det verka så för oss svenskar men det beror nog mest på att de båda tar sig an olika uppgifter. Ravi verkar ju exempelvis mycket i mellanöstern och Asien vilket kanske inte genererar så mycket uppmärksamhet i Sverige men väl i de länder han besöker. Sen så har Ravis böcker (så vitt jag vet) inte översatts till svenska, det spelar säkert roll det också.

    Som en parentes kan nämnas att Dawkins ville debattera Ravi men han svarade att han har bättre saker för sig. Detta medan Craig vill debattera Dawkins och i det fallet är det Dawkins som inte vill.

    SvaraRadera
  11. Jag vill verkligen styrka under att William Lane Craig är otroligt bra! Hans skarpa resonemang och intellektuella kapacitet i kombination med djup andlig insikt och tro på Skriften är härlig och befriande.

    Jag lyssnar med stor behållning på hans podcasts Defenders Class och Resonable Faith som finns att tillgå på iTunes. Om du vill förjupa din tro och bli mer teologiskt bevandrad så är Defenders Class riktigt, riktigt bra.

    En mer lättsmält bok från Craig är "On Guard" som på ett enkelt sätt visar varför vår tro på Gud är mer rationellt än ateismen. Andra böcker av Craig är "Reasoable Faith" och boken "Philosophical foundations for a Christian Worldview" som han skrivit tillsammans med Moreland.

    SvaraRadera
  12. Andreas H: Tack för uppmuntran! Jag bollar gärna vidare till den som äras bör, dvs Stefan Gustavsson. Det allra mest av det jag kan och gör går på ett eller annat sätt via inspiration från honom. Vi ska vara mycket tacksamma att få ha en person som Stefan i Sverige, han har fått betyda väldigt mycket både själv och via andra som han inspirerat.

    Och så till Henke: Hojt!

    SvaraRadera
  13. Jag har precis läst Stefan Gustavssons bok "Kristen på goda grunder" för första gången. En härlig bok! Tänk om alla svenskar fick läsa den i skolan. Då hade vi haft både en gemensamma referensram i livsåskådningsdebatten och en koppling till vår tusenåriga kristna historia. Jag tror att detta skulle minska folks förvirring avsevärt.

    SvaraRadera
  14. En av programledarna i podcasten "Reasonable doubts" åt lunch med Stewart Mcallister (Ravi Zacharias "kronprins") och ställde då en viktig fråga som Mcallister, ärligt nog, tillstod att han inte kunde besvara. Frågan löd ungefär så här:

    -När ni ber så brukar ni kalla Gud för "Rättfärdig". Vad betyder det, för Gud, att vara rättfärdig? Ett bra sätt att svara kunde vara att ge mig ett exempel på någon handling, vilken som helst, som skulle göra Gud orättfärdig.

    Det vore roligt om du kunde försöka dig på ett svar Per Ewert!

    SvaraRadera
  15. För övrigt vore det intressant att höra om alla ni som så beundrar Craig också skriver under på hans försvar av folkmord och spädbarnsmord.

    SvaraRadera
  16. Har du last Peter Kreeft "Handbook of Christian Apologetics" som nu kommit på svenska under titeln: "Till den kristna trons försvar".
    Kreeft är definitivt med och tävlar om att vara våra tids främste apologet.

    SvaraRadera
  17. Inte just den av Kreeft, vilket förlag har släppt den boken?

    SvaraRadera
  18. Bokförlaget Catholica: www.catholica.se

    SvaraRadera