måndag 1 augusti 2011

Åter till normaliteten, lite i taget

Livet börjar så smått återvända till det normala efter ondskans utbrott i vårt västra grannland. Men det onda tycks inte vinna den seger som mördaren Breivik hoppades. Känt bibliskt språkbruk återfinns i en av ungdomarnas öppna brev till mördaren. Det är vackert, ljuset när mörkret är stort runtomkring.

Igår lyckades jag för första gången i sommar lägga mig en stund i hängmattan. Tio lååånga lediga minuter. Iochförsig uppblandade med avklädning av lillflicka, hjälp med kissande i gräset, påklädning, samt ordningsskripande i storpojkarnas kurragömma. Men ändå. Tio minuter i ryggläge. Det är inte var sommar minsann.

Jag har också i efterhand satt mig lite djupare in i forskningsrapporten om att ett ökat bibelläsande ger ett starkare fokus på exempelvis ekonomisk och social rättvisa och andra politiskt korrekta dygder som trons kritiker gärna hävdar att religionen motverkar. Trons kritiker tycks dock ha fullt upp med att häckla kristna, så nyheten är inte speciellt intressant där. Tråkigt det, efter den självrannsakan över sitt religionshäcklande som Humanisterna och till och med Tännsjö gav uttryck för efter händelserna i Norge. Fascinerande det där att forskning som inte överensstämmer med egna fördomar inte är speciellt intressant. Men vissa ögonbryn tycker jag ändå att rapporten skulle höja. Det tycks den vara värd.

1 kommentar:

  1. Nu blev det lite motsägelsefullt här. Du läser en forskningsrapport om nyttan av ökad bibelläsning samtidigt som du klagar på oss på Humanistbloggen att vi (efter inspiration från tidningen Dagen) börjat med Dagens Bibelord. Hur ska du ha det egentligen? Vi väljer bara andra citat än de gängse.

    Vad gäller vår självrannsakan gällde den islamkritik, inte religionskritik. Muslimer är utsatta för främlingsfientlighet på ett sätt som inte kristna är. Därför är islamkritik känsligare än kristendomskritik eller generell religionskritik. Det är en svår balansgång att vandra.

    SvaraRadera