tisdag 7 juni 2011

Världens bästa apologetiska bok?

Om du inte läste min recension av Manhattanpastorn Tim Kellers nya bok i Världen idag nyligen kommer här ett utdrag. Jag våndades mer än jag brukar över den där texten, inte för att boken är dålig, utan för att den är så alldeles fantastiskt bra! Hur stora ord vågar man egentligen använda om en lysande bok?

Jag landade efter några dagars fundering till slut i den tokhyllande formuleringen "den bästa jag läst i genren på svenska sedan CS Lewis dagar". Så fick det bli. För allt i (och kanske även utanför...) världen - skaffa den här boken och ge den sen vidare till någon som ännu inte känner Jesus. Här ett litet utdrag ur texten:

"De flesta människor har någon gång känt att något är snett i ett resonemang, men inte kunna sätta fingret på exakt vad det är som inte stämmer. Här genomför Tim Keller på punkt efter punkt en så grundlig och samtidigt till synes simpel demontering av alternativa världsbilder, att man har svårt att tänka sig den läsare som kan lägga ifrån sig boken och fortfarande vara ateist.

Keller ger dock inga tecken på att söka vinna debatter för dess egen skull. På och mellan raderna sipprar ständigt fram vad som framstår som ett genuint och hjärtligt engagemang för de människor som lever sina liv utan Gud. I detta ligger ytterligare en stor styrka i Kellers bok. Genom att koppla bibliska sanningar till stringenta filosofiska resonemang förklarar han företeelser som Guds helighet och rättfärdighet, korset och frälsningen på ett sätt som kan accepteras av den sekulariserade nutidsmänniska som förlorat kontakten med dessa begrepp."

4 kommentarer:

 1. Gick genast och köpte den!
  Litar fullständigt på dig! :)

  SvaraRadera
 2. Hej - kul att hitta hit. Konstigt att jag inte gjort det tidigare. Länkar nu till dej på en av mina bloggar. Hälsa frun - ni var väl här allihop och hälsade på för tre år sen...?

  SvaraRadera
 3. Anders: Betungande ansvar- som jag nog vågar bära i det här fallet!
  Celia: Nu ska vi försöka placera namnet här... Målareskogen? / Per

  SvaraRadera
 4. Exakt! Och dörren står fortfarande öppen :)

  SvaraRadera