onsdag 2 juni 2010

Blir du lönsam, sjuke vän?

Tuve Skånberg har skrivit en angelägen artikel om det aktuella fallet med kvinnan som tilläts sövas och därefter fick sin respirator avstängd. Vad medierna däremot inte har tagit upp är hennes skäl för att vilja dö. Hon upplevde att hon kostade för mycket pengar:
”Det är egentligen ingen som vill ta hand om mig. Alltså inte kommun, inte något sjukhus, ingenting. Det blir för dyrt. Jag är för stort ansvar. Det är inte lika: ’Yes! Vi får ta hand om Candrah! Hon är den lättaste att ta hand om och kostar minst.’ Så är det tyvärr inte.”

Det här är en ytterst viktig aspekt i den diskussionen kring den livets kultur som behöver stärkas i Sverige. Och just det jag lyfter fram i det tredje argumentet mot aktivt dödande i sjukvården som jag lyfter fram i Ecce Homo. Här ser vi alltför klart och tydligt hur patienter kan känna sig pressade att välja döden av oro för att ligga samhälle och anhöriga till last.

Men vård måste få kosta. Människovärde måste få vara just värdefullt. Vi kan inte värdera enskilda människor i kronor och ören, men vi måste skicka signalen till varandra att människor i behov av vård måste få kosta pengar. Och få leva sitt liv, hela livet.

2 kommentarer:

  1. Oj, det var intressant! Att alla hållt tyst om det!

    SvaraRadera
  2. Om det verkligen var det som gjorde att denna kvinna ville sövas och få sin respirator avstängd, då är det fruktansvärt tragiskt och ett tecken på att vi bör be och arbeta för att människovärdet stärks i Sverige.

    SvaraRadera