tisdag 14 december 2010

Stolligast i år: Röda Korset

En kortis idag: Röda Korset i England förbjuder kristna julsymboler på sina kontor och insamlingsställen. Det skulle kunna bli till anstöt för muslimer, säger de.
- Är ni helt stolliga? replikerar muslimerna. - Jul är ju en kristen högtid. Det är väl självfallet att ni använder kristna symboler. Hur skulle vi kunna ta anstöt av det?

Jag försöker själv hitta rätt ord att kommentera stollerierna med. Men jag går bet.

Röda Korset gör inte bara bort sig inför kristna och samhället i stort, utan kanske än mer inför muslimer. Och förmodligen allra mest inför sig själva. Röda Nonsens kanske är ett mer passande namn på organisationen i framtiden.

PS: Jo, de har visst försökt förut. "The charity's umbrella body, the Swiss-based International Red Cross, has also had politically-correct doubts about its famous symbol. But efforts to find an alternative were abandoned in the face of protest and ridicule five years ago." Tro det?

2 kommentarer:

  1. Fullständigt stolligt av Röda Korset. Idag är det ju ytterligt få som firar jul som en kristen högtid. Hos de allra flesta har nog Jesus redan lämnat krubban och julen firas som en familjehögtid som vilken som helst utan någon som helst religiös anknytning. De sjuarmade ljusstakarna står där och julstjärnan hänger i fönstret och sprider sitt vackra sken och vi påminns om myterna från förr men det är nog väldigt få som idag tror att myterna är på riktigt.

    SvaraRadera
  2. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/julens-historia-en-riktig-pr-kupp_5823759.svd

    SvaraRadera