torsdag 7 april 2011

Villolärare eller inte?

Inomr parentes sagt: rubriken är ett skamlöst sätt att locka hit nyfikna läsare. Det tycks alltid snurra till något alldeles väldigt i bloggvärlden så snart det ska diskuteras om en viss person är teologiskt rätt ute eller inte. Säg bara Rob Bell, så förstår ni. Jag brukar ju avhålla mig från den här typen av diskussioner, men kan inte låta bli att finna följande lite intressant.

Det här blir en intressant vattendelare. En präst har i skriven form förkunnat ett budskap som helt uppenbart inte är kristen tro, och därefter ytterligare förtydligat sin ståndpunkt som svar på kritisk replik:

"Tanken att Jesus dog på korset för "våra synders skull", att "han har betalat skulden med sitt eget blod", är motbjudande och bortom allt sunt förnuft och rimlighet i en modern tillvaro." menar hon. Budskapet kan säkert betraktas som mycket, men kristendom är det definitivt inte.

Den finlandssvenske teologen Henrik Perret påpekade mycket vist för några år sedan: "Det finns dock en stor skillnad i dag, en unik situation, som aldrig har funnits tidigare i kyrkohistorien: Vi har inga villolärare." Hand upp, den som tror att prästen blir fälld i domkapitlet?

5 kommentarer:

 1. Visst är det otroligt att vi kommit så långt i avfallet, precis som det står i bibeln. Nu gäller det att vakna och se vad tiden lider!

  Rekommenderar Sören Perders fantastiska undervisning om synd i bl a Hemmets Vän.

  Om det inte finns någon synd, finns heller ingen förlåtelse och ingen forsoning, detta som är varje omvänd syndares hopp och glädje!

  Då finns inte heller den gemenskap som de pånyttfödda enligt Paulus har med varandra. Då är det också fritt fram för ondskan. Vi är för övrigt på väg tillbaka till hedniska tider. Hur ska man få bort den ondska som finns inom oss om inte genom frälsningen i Jesus Kristus?

  Finns det ingen synd har Gud missuppfattat allt och inspirerat någon som påstår sig vara Guds son men inte är det. Och Jesus är en lögnare, kanske t o m Gud är en bluff....

  Är prästen ärlig så överger hon kyrkan. Annars kan man misstänka att hon har samma syfte som Guds fiende djävulen.

  SvaraRadera
 2. Sitter med båda händerna i knät.

  SvaraRadera
 3. Fälld eller inte fälld, vet inte, men hoppas att det i alla fall leder till någon form av uppföljning, resonemang, diskussion från biskopshåll kring var gränsen går. Hon säger ju sig vilja skriva om hela kyrkans lära, byta ut psalmboken, etcetera.

  SvaraRadera
 4. Ja budskapet är sannerligen en dårskap för världen. Man kan ha såna åsikter inom svenska kyrkan men är man präst inom svenska kyrkan borde man kanske förstå det olämpliga i att ifrågasätta hela grunden som kyrkan vilar på. Jag är övertygad om att tanken har slagit många men bibeln skiljer sig på många punkter från sunt förnuft annars vore det väl inte från Gud?

  SvaraRadera
 5. Hand ner. / Henrik

  SvaraRadera