torsdag 5 februari 2009

Digga Darwin?

Dagen D - D som i Darwin närmar sig. Nästa torsdag är det 200 år sedan den man föddes som skulle förändra världen på ett dittills - och kanske därefter - aldrig skådat slag. Och i höst är det 150 år sedan "Om arternas uppkomst" kom ut. Det blir mycket Darwin i år.

Ingen kan neka till att den brittiske biologen förändrade världen. Till det bättre, tycker somliga, till det sämre, tycker andra. Själv håller jag på att jobba med en intervjuartikel för Dagen med en person som gör tummen upp och en som gör tummen ner för Darwin. Kan förhoppningsvis bli läsvärd, bara de två intervjupersonerna nu lyckas besvara frågorna i tid till deadline. Målet är att artikeln ska komma på D-dagen på torsdag. Håll ögonen öppna efter pappersutgåvan (där kulturartiklarna kommer)!

Vad jag själv tycker? Ja, utan att dyka alltför djupt ner i frågan om huruvida evolutionsteorin är korrekt eller inte finns det goda skäl att inte digga de historiska konsekvenser som en darwinistisk grundsyn fått. Vi kan säkerligen vara överens om att Darwins människosyn, som sedan togs över av socialdarwinisterna, därefter av Nietzsche och därefter av nazisterna var djupt destruktiv.

Det blir säkerligen många medieinslag kring mannen med det långa skägget under kommande veckor, vi får vänta och se vad de kommer att innehålla. Jag hoppas på en saklig diskussion. Det får man ibland i det här ämnet. Men alltför ofta skriks det så högt att det blir omöjligt att urskilja några vettiga argument alls. Och det är nog oftast de ateistiska debattörerna som skriker högst...

1 kommentar:

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_Hitlerum

    pucko

    SvaraRadera