onsdag 9 september 2009

Hurra och ajaj till dagens Expressenartikel

Ja, det var lite mixade känslor att läsa debattsidan i dagens Expressen måste jag medge. Jätteroligt eftersom det var första gången jag fick in en artikel i den tidningen, som ju dessutom ofta agerar språkrör åt Humanisterna. Tråkigare att redaktören kapade bort mitt namn som undertecknare...

Jag har ju berört livets uppkomst och dess betydelse för frågan om Guds existens i boken, och skrev ett artikelutkast om den ibland rätt överdrivna extasen över nyupptäckta planeter. Vi bollade och bearbetade artikeln inom Claphaminstitutet på sedvanligt sätt, hade tre undertecknare och erbjöd den till Expressen. Deras opinionsredaktör är dock genrellt ovillig att ta med fler undertecknare och ville nöja sig med Tuve Skånberg som är direktor. Självfallet viktigast att budskapet når ut och att Claphaminstitutet får ta plats i Expressen. Lite retligt dock att inte själv få underteckna sitt eget alster...

Nåväl, själva huvudfrågan kretsade kring vad det är som gör att många gudsförnekare nästan slår knut på sig själva för att finna hållbara förklaringar till hur livet skulle kunna uppstå nästan var som helst, hur som helst i universum. Vilket skulle vara ett smidigt sätt att eliminera behovet av en skapare. Nu tycks de nyupptäckta planeterna vara betydligt kargare kosmiska öknar än man hoppades. Livets uppkomst framstår, som ateisten Francis Crick medgav, mer eller mindre som ett mirakel. Och mirakler är kluriga att förhålla sig till. Åtminstone för den som envist förnekar Guds existens. Det finns fog för en större ödmjukhet inför livet, universum och en tänkbar Skapare.

5 kommentarer:

 1. Trams!
  Du ska nog vara glad att ditt namn inte var med på artikeln.
  Bara detta med sista stycket där liv på en annan planet förklaras att "det är ju gud också som gjort det".
  Trams.

  SvaraRadera
 2. Anonyme läsare: nu läser du väl ändå som hin Onde läser Bibeln. Jag/vi/Tuve skriver ju bara att det inte ligger någon motsättning mellan en Skapare och liv på andra planeter. Eller menar du att liv på andra planeter omöjliggör eller orimliggör en Skapare? Det tycks mig som en ganska orimlig slutsats.

  SvaraRadera
 3. Rent officiellt så faller kristen tro om det finns liv på andra planeter. för om vi är kristna med den vanligaste bibelläsningsmetoden, så har bibeln i skapelseberättelsen hävdat att det bara finns en värld med liv. Så då får vi som kristna i värsta fall välja mellan att häda Guds fria allmakt att skapa liv på andra planeter eller häda bibeln som Guds uppenbarade ord. Att sen liv på andra planeter omöjliggör en skapare må vara logiskt följdriktigt är en sak, men det är ingen kristet renlärig tanke.

  SvaraRadera
 4. Liv kan inte uppstå "var som helst och hur som helst". Däremot har liv uppstått där det fanns förutsättningar. Varför är det en så plågsam tanke?

  SvaraRadera
 5. Camilla: Som sagt, det är ingen plågsam tanke för den kristne att Gud skulle ha kunnat skapa liv även på andra platser i universum. Men frenesin hos vissa gudsförnekare som söker efter andra livsformer tyder på att tanken på människan som universums enda intelligenta varelse kan vara ganska plågsam för dem.

  SvaraRadera