torsdag 25 november 2010

Dagens...

...trams,

... och glädje!

3 kommentarer:

 1. Helt rätt! du har bara länkat tvärtom.

  SvaraRadera
 2. Vad menar du Per med att det är trams att skolavslutningen ska vara icke-konfessionell? Vi måste vara proaktiva här och även kyrkan borde säga att vi inte vill ha skolan i kyrkan på några "officiella" skolavslutningar, utan att den obligatoriska avslutningen ska ske i skolan (typ gympahallen/aulan) och att en kyrklig jul- eller sommaravslutning får arrangeras HELT på frivillig väg mellan föräldrar och präster. Så får man sjunga psalmer och be - precis som jag och mina lärarhögskolekompisar gjorde vid vår avslutning i Ume stads kyrka 1996.

  SvaraRadera
 3. Visst Andreas, det finns flera kloka vägar vi kan gå här för att försvara både en öppen skola och en frimodig förkunnelse (ingen av dem är kanske helt självklara idag). Kanske är din lösning den allra bästa, känner inte att jag kan ta tydlig ställning där.

  Men jag ville fästa tanken på det orimliga i att förfasas över om en präst bett en bön i kyrkan och - som jag förmodar på helt frivillig basis - gett de elever som så önskat möjligheten att be med. Så gör jag själv varje morgonsamling på vårt kristna gymnasium. Jag blundar och har inte en aning om vem som ber med eller inte. Det är vars och ens beslut, och måste så vara.

  Om jag i arbete/skola/annat officiellt uppdrag besökte en kyrka och kände att jag inte var välkommen att delta i exvs Fader Vår, Välsignelsen ed är jag säkert på att jag skulle känna mig rätt sårad. Problemet ligger inte i att böner bes, utan i det outtalade kravet att de inte bör bes.

  Julen är kristendomens näst största högtid, då vi firar att Gud själv blev människa och tog sin boning ibland oss. Av den anledningen går Sveriges elever på lov i två veckor. Och då vill jag ändå försikigt påpeka rimligheten i att en präst eller annan förkunnare berättar det glada budskapet om julen för svenska skolbarn.

  (Det här var kul - kommentaren blev typ hundra gånger så lång som bloggposten!)

  SvaraRadera