tisdag 18 december 2012

Skriver på Newsmill om kristna friskolor idag

Expressen hade i fredags en anmärkningsvärt trångsynt ledare på temat religiösa friskolor, där även kristna friskolor fick sig en stor släng av sleven, trots att det tycks som att det som ledarskribenten egentligen ondgör sig över är muslimska friskolor. Knappast en speciellt liberal inställning det heller, men det hade varit mer hederligt att i så fall skriva det rakt ut.

Jag skriver därför ett genmäle på Newsmill tillsammans med Bo Nyberg som är ordförande i Kristna Friskolerådet. Själv skriver jag i egenskap av ordförande av riksförbundet KLEO - Fria Gymnasister. Våra medlemmar vill bli respekterade för sitt eget val av skola, och har inget intresse av att bli påklistrade de negativa epitet som Expressens ledare vill nedvärdera dem med.

1 kommentar:

  1. Det var väl bra och välkommet skrivet!
    Vi måste ha en neutral diskussion i ämnet och faktum är att det nästan ligger på religionsfrihetslagens gräns med Expressens ledare, samt klart över FNs barnkonvention.

    Självklart skall det finnas skyddsspärrar så att inte farliga skolor finns i vårt land, men det handlar oftast inte om att de är religiösa utan att personalen är olämplig och att läroplanen är dåligt utformad. Oftast sade jag eftersom det (troligen fortfarande) finns en scientologisk skola i Sverige: Studemaskolan, som inte säger rakt ut, men i länkar avslöjar en pedagogik grundad av L.Ron Hubbard kallad "applied scholastics". Kanske är skolan alldeles utmärkt, förhoppningsvis. I just fallet med Scientologerna, så är ju den stora faran att man lär ut viss onödig och stel vetenskapskritik som man gärna förfäktar i sin rörelse och som i sin förlängning kan skada barnen. Annars har jag träffat scientologer som är helt normala på alla sätt, inget farligt där inte.

    Så friskolor som sköter sig, varför inte?

    SvaraRadera