tisdag 15 december 2009

Artikel på Newsmill idag

Jag fick lite blodad tand sent igår kväll och skruvade ner den bloggiska tonen något på föregående inlägg om mediestormen runt Tiger Woods och skickade in artikeln till Newsmill, där den kom in idag.
Jag glömde dock i sena aftonstunden bort att lägga in en poäng som kanske är den allra mest centrala i ämnet. Nämligen avgörandet av vilka gärningar som borde betraktas som moraliskt föredömliga repektive förkastliga i en sekulär medievärld, där människan generellt inte är något mer än en rent evolutionär produkt.
En stilla fundering som då uppstår: I en darwinstisk värld är vinnaren samma sak som den individ som är mest framgångsrik i att para sig och därigenom förhoppningsvis kunna sprida sina gener vidare till kommande generationer. Att leva så borde i så fall vara det absolut främsta av livsstilsval. Så vad är då problemet med Tiger Woods liv och leverne? Varför döms den som tycks handla helt i enlighet med människans evolutionärt betingade natur? Där är en annan poäng som är värd att fundera över...

3 kommentarer:

 1. Ja du, Per, du resonerar som den värsta socialdarwinist. Du får nog jobba länge innan du hittar någon som menar att naturligt urval inte bara beskriver hur livet utvecklas utan också hur vi bör leva.
  Tiger Woods är inget föredöme eftersom han har ljugit och svikit. Det finns ingen kultur eller samhälle - rätta mig gärna om du känner till något - som uppskattar lögner och svek. Tiger Woods har framställt sig som en helyllegosse och ett familjeföredöme men visat sig inte leva upp till det och det har kostat honom en rasande mängd förtroendekapital. Alla som är imponerade räcker upp en hand. Ingen? Trodde väl det.
  Jämför gärna med David Letterman som visade hur tar kontroll över media i en otrohetsskandal. Det hjälper också att Letterman inte har en familj med småbarn eller att han nog aldrig framställt sig som en helyllegosse.
  Funderar du fortfarande hur sekulära mediesamhällen moraliserar? Du har förmånen (du tycker möjligen att det är en tveksam förmån ) att leva i ett av världens mest sekulariserade samhällen så det är bara att studera på. Sensationslystnaden har definitivt tagit överhanden över känslan för människors privatsfär och det är ganska sorgligt.

  SvaraRadera
 2. Två ting:
  (Ett) Mattias Ö !
  Nej, nej, nej, Per Ewert är inte mycket för ismer, inte i någon form vare sig darwinism, antagonism eller egoism.(...tack för det!) Poängen är nog att Per menar att alla som hittills inte haft några betänkligheter mot någon form av udda liv och leverne, plötsligt kliver fram och ger luft, näring och rubriker åt Tigers lustiga förehavanden och försöker nu vara moraliska. (...märkligt!)

  (Två)
  Hörde för cirka tio års sedan Tim Storey (ame. predikant) berätta en story om hur Tiger Woods pappa började träna grabben nästan i spädbarnåldern. Med klubba och boll fick han gå omkring och repetera, I´m tiger, I´m tiger ...att han blev en gudabenådad golfkille, får vi väl tacka hans pappa för. Men skall man summera, så kanske det blev lite för mycket med bara golf. (...jag har golfvänner så jag skriver detta med bävan)
  Jag vill, jag kan, jag skall ha´....mentalitet. Har man den stilen på golfgreen ger det tydligen effekter och resultat, men vänner att vara en "tiger" i andra sammanhang är förödande, tro mig!
  Tim Storey (...han med storyn) har länge jobbat bland filmstjärnor och kändisar i Hollywood. Jag lastar inte honom för att Mr Wood klantat sig och inte hade socialkompetens, eller kalla det inbygd karaktär, detta är uppenbart. Tim Storey har skrivit böcker i en står det

  "Many people have a great calling, but they have no character. They are visionary heavyweights but character lightweights. God wants us to have a powerful calling and a powerful character. So after he calls us, He begins to train us," writes Storey

  Nu kanske både Tim och Tiger är i ett sådant läge att karaktär är en nödvändighet för att inte våra liv skall sluta i tragedi - vare sig vi är arbetare, borgare eller bönder. Det är här både Per Ewert och jag vill in och vara några som försöker förstå Tigers problem och inte moralisera och fördömer, trots att vi inte står för lösaktighet och andra tvivelaktiga relationer - det finnsn äkta kärlek som försonar och tinar upp kalla frostiga hjärtan - även kändis hjärtan.

  Tack för ordet, Rolf Östlund - Örebro

  SvaraRadera
 3. Amen - väl sagt Rolf! Det verkar finnas en möjlighet att försona även de svåraste felsteg. I vissa fall är förtroendet så svårt skadat att det kan ta en halv livstid eller längre att arbeta upp igen. Men det är nästan alltid värt att göra allt man kan för att försöka. Och då åvilar det självfallet även förövaren - i det här fallet Tigern själv - att förändra en dålig karaktär. Ibland går det, ibland inte.

  SvaraRadera