måndag 7 december 2009

Om möss och människor i Dalarna

Det blev en intressant kväll med både tal och sång i Falun igår kväll, trots en jobbig hosta hos undertecknad. En vänlig man gick och hämtade en påse halstabletter vilket hjälpte upp situationen.

Vid ett tillfälle upplevde vi tillsammans det ögonblick jag brukar kalla det pedagogiska genombrottet. Åhörarnas uppmärksamhet fångades in, och allas sinnen blev plötsligt fullt ut koncentrerade på en enda springande punkt! Dessvärre handlade det den här gången inte om något fängslande inslag i min föreläsning, utan om en liten mus som sprang över scenen bakom mig...

Vid det tillfället befann vi dock oss i frågestunden efter föreläsningen och talade - återigen - om vilken roll som Darwin spelar för tron. En annan fråga som återkommer nästan varje gång handlar om Guds eventuella ursprung. "Om allting har en orsak, vem skapade då Gud?" Och svaret på den frågan är egentligen ganska enkelt. Om universum inte uppstod utan orsak ur ingenting finns det bara två kvarstående logiska möjligheter: Antingen är universum självt evigt, eller också är det skapad av någon som själv är evig och oskapad. Så i själva definitionen av Gud ligger alltså att han inte är skapad utan evig. Att fråga om orsaken till Gud blir därför en fråga utan egentligt innehåll.

Men det var som alltid roligt att möta tidigare och nya läsare och åhörare och få tillfälle att vända på frågorna tillsammans. Nu är föreläsandet över för året, så nu kan jag mer gå in för julgemenskap med familjen.

Också en avslutande trailer. Inom kort: Kent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar