torsdag 3 februari 2011

Världen ber, vad gör Sverige?

Det känns som om världen står och väger på en knivsudd just i denna stund. Är den arabiska världen på väg att kasta av sig diktaturens band och på väg in i en era av demokratiska rättigheter? Eller kommer makten att slå tillbaka motståndet som på Himmelska Fridens Torg?

Världen står nu tillsammans i bön för ett torg i Kairo, för människorna där, och för alla de vågor som nu och den närmaste tiden kommer att slå över resten av arabvärlden. Barack Obama sade tidigare idag: "We pray that the violence in Egypt will end and the rights and aspirations of the Egyptian people will be realized." Världen står med.

Utom det gravt religionsförkastande Sverige då kanske. Jag såg i Aktuellt nyss att man spelade upp ovan nämnda del av Obamas tal. Men då självklart med någon klåfingrig översättare som inte kunde med att använda ordet bön i sammanhanget. Det fick istället bli "Vi hoppas att våldet i Egypten..." Det kunde vara lämpligt om sekularistkören kunde kliva upp ur skyttegraven och ställa sig tillsammans i tyst medverkan i vår gemensamma bön för sann frihet, och sant broderskap. Då ska vi nog få sann jämlikhet också.

4 kommentarer:

 1. Att sekularister borde stämma in i vår bön är kanske att ta i, Per? Där kan man väl hellre tala om "förhoppningar"?

  Men en korrekt översättning är sannerligen inte för mycket begärt.

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet! Instämmer i dina ord

  SvaraRadera
 3. Att be är verkligen det minsta som kan göras. Bokstavligen.

  SvaraRadera
 4. "Hoppas", tydligen tror de på Ödet på Aktuellt-redaktionen. I resten av västvärlden tror vi på en personlig Gud.

  SvaraRadera