lördag 26 februari 2011

Breaking up with God?

Så har då pusselbitarna till slut fallit på plats. Samtliga bidrag i årets melodifestival har framförts, och avrundats med ett filosofiskt förklarande slutnummer. Men bilden är allt annat än vacker när man ser den på riktigt nära håll.
Jag har ett lika starkt som obehagligt minne av Eurovision Song Contest för fem år sedan. I det stora finalfältet var det två bidrag som stack ut markant - men på radikalt olika sätt. I ena ringhörnan den himmelsvackra Carola i sitt bibliskt gigantiska klänningssläp, med allt sitt fokus pekande på himlen. I andra hörnan de monstruöst utklädda Lordi med sitt budskap om synd och uppror mot samma himmel. Slaget avgjort på förhand, tänkte jag. Enklare val har man väl aldrig sett i en tävling.

Men så kom då det chockerande resultatet. Rösterna vällde in - och hela Europa valde helvetet framför himlen. Jag hade svårt att bemästra min förtvivlan, och kastade mig på min Bibel för att finna en förklaring till detta fullständigt bisarra skeende. Hur kunde människor med vett och vilja säga nej till himlen och ja till underjordens mörker? Jag fann svaret i Johannes 3.

Just efter Bibelns mest kända vers går Jesus vidare med att förklara varför alla då inte med självklarhet tar emot hans kärlek och liv: "Och detta är domen: ljuset kom till världen och människorna älskade mörkret och inte ljuset, eftersom deras gärningar var onda. Ty var och en som gör det onda hatar ljuset och kommer inte till ljuset, för att hans gärningar inte skall avslöjas."

Mörkret har sin nästan oemotståndliga lockelse. Där kan vi dölja oss och göra precis det vi själva önskar utan risk för avslöjande.

Och någonstans här summeras även årets melodifestival, vars centrala budskap jag tidigare varit tydligt kritisk till. När samtliga bidrag framförts, trädde The Ark in på scenen. Som alltid lika musikaliskt storslagna som filosofiskt klarspråkiga. Numret som hämtats från deras avslutningsturné tycks utgöra kontentan både i deras eget konstnärskap som i Melodifestivalen anno 2011. Vi tar det även den här gången på svenska:

Jag hörde kallelsen, men jag tänker inte följa,
för nu gör jag slut med Gud.
Jag har fått nog av skam, nog av sorg.
Nu gör jag slut med Gud
och djävulen med.
Nu ska jag dansa tills natten tar slut,
nå min himmel här i livet.

Budskapet är så förbluffande rättframt, så skrämmande tydligt i vår så frigjort sekulariserade kultur. Men det finns ett problem. Den som gör slut med Gud tvingas snart inse att det inte alls är lika lätt att göra slut med hans motpart. Ola Salo må dansa så mycket han förmår, men natten tar aldrig slut när han väl har låtit det existentiella mörkret lägra sig. Himlen kommer aldrig närmare än strax bakom nästa hägrande krök. Och konsekvenserna kommer inte heller att låta vänta på sig.

Med i dansen följer samma budskap som jag tog upp efter näst sista deltävlingen. Och plötsligt blir bilden klar och tydlig. Sverige har gjort slut med Gud. Melodifestivalen som kulturyttring har ikväll tagit ett aktivt beslut att göra detsamma. Men Christer Björkman och andra ansvariga insåg kanske inte den fulla innebörden av vad de gjort. Banden som klipptes visade sig nämligen också vara samma band som knöt samman oss människor.
Med Gud utvisad från vårt land och vår kultur dansas livet frenetiskt och entonigt fram På klubben. När människan gjort slut med Gud återstår bara att själv försöka bli Populär - att i tomrummet efter honom själv försöka ta Guds plats som målet för allas beundran. Så söker de alla sin egen himmel. Miljoner självcentrerade själar på ett gigantiskt dansgolv där var och en så innerligt längtar efter att på djupet bli sedd och älskad.

Har de inte märkt att musiken tystnat för länge sedan?
Kan de inte stanna upp, spetsa öronen och lyssna till tonerna som kommer från våningen ovanför? Därifrån kommer knappt hörbara toner från den ljuvaste musik man kan tänka sig. Men de finns. Och när vi lämnar klubbens dansgolv blir musiken stegvis allt klarare, harmonierna allt vackrare. Vi kommer närmare. Vi kommer högre upp. Vi kommer hem.

5 kommentarer:

 1. Ett välformulerat inlägg. Men allt är ju inte helt nattsvart mörker eller vad sägs om texten på Sebastians bidrag?

  You see, there are times when the doubts get to me
  There are days when my mouth just won't speak
  When the world seems to love that I'm weak, that I'm weak

  You'd always come through, you'd always stayed true
  When no one else would
  You'd die for my sins, you'd fix everything
  When no one else could
  And I'd always believe you'd be covering me
  When no one else would, no one else could

  You know, there are feelings that I never showed
  I have fears that nobody will know
  There is sadness that grows from below
  But I know

  You'd always come through, you'd always stayed true
  When no one else would
  You'd die for my sins, you'd fix everything
  When no one else could
  And I'd always believe you'd be covering me
  When no one else would, no one else could

  (That no one else, like no one else)
  When nothing works and nothing fix and nothing turns out good

  You'd always come through, you'd always stayed true
  When no one else would
  And I always believed you'd be covering me
  When no one else would

  You'd always gone through, you'd always stayed true
  When no one else would
  You'd die for my sins, you'd fix everything
  When no one else could
  And I'd always believe you'd be covering me
  When no one else would, no one else could

  Med en sådan text så kan man ju undra om han inte sjöng om Jesus. Det tycks ju nästan så ändå.

  SvaraRadera
 2. Jag kanske har skrivit det förr. Men när min dotter sjöng på sin skolas Melodifestival, valde hon favoritlåten "Himlen, tänk vilken fest, himlen..." och jag hennes far nästan satt där och skämdes fast sången och flickan var så fin: får man sjunga kristna, oneutrala på skolorna? Ett tag senare kommer en tjej i 4:an och framför "Imagine there´s no heaven." Och jag tänkte: Jo, det måste man få! (Ja, både sjunga kristna sånger och föreställa sej att det inte finns någon himmel - alltså).

  SvaraRadera
 3. Andreas - ja, det finns klara ljuspunkter, sånt som både bygger upp eller är bara allmänt glatt. Sebastians är ju ett uppenbart exempel på det förra (synd bara att hans melodi inte var tillräckligt direkt för att vinna i det här sammanhanget.) Det sorgliga är att de låtar som vinner på de röstandes och spelbolagens listor är just de som står för något fördummande eller rentav destruktivt.

  Min störste pojk svarade fö för något år sedan på frågan om favoritlåt Sandwall/Mörlids "Glädjekällan finns hos dig vår Gud". Sen dess har han väl fått sig itutat att man bör ge lite coolare svar. Men alla sådana här motrörelser är förstås av godo.

  SvaraRadera
 4. Per !
  Riktigt bra om vad som döljer sig under ytan i populärkulturen. Lite lustigt att människor som säger sig vara färdiga med det där om Gud och det "kristna", år ut och år in ändå uppehåller sig vid dessa frågor och inte tycks kunna släppa "problemet" - lite märkligt.
  Inget usch eller fy - inte heller chockerande - från min sida, bara ett konstaterande.
  Däremot kan tydligen Salo bli chockad, efter att han varit en "Jesus" under en tid i Malmö och allt var över ...

  citat:
  "Ola Salos Jesus Christ superstar-dröm i Malmö är över. Och succén lär inte återuppstå.
  Dagen efter sista föreställningen sågades dekoren sönder och förstördes.
  – Jag var helt chockad, säger Ola Salo till Nöjesbladet".

  Rolf Ö - Örebro

  SvaraRadera