torsdag 7 juli 2011

Dödssynderna i full blomning!

Har just kommit hem från en på flera sätt omvälvande semesterresa i barndomens sommartrakter. Kanske kommer några mer personliga ord om detta.

Vill bara passa på att puffa för den artikelserie om dödssynderna som vi i Claphaminstitutet startat i samarbete med Världen Idag.

Igår onsdag gick en mer utredande bakgrundsartikel på kulturplats (utlagd på Claphaminstitutet.se), samt den inledande artikeln om den grundläggande och allra farligaste synden: högmod.

Jag fungerar som huvudredaktör för artikelserien, och ett antal andra skribenter kommer att vara medförfattare. Vi lägger nu sista handen vid artikeln om girighet som blir nästa destruktiva last att nagelfara och skärskåda. Utan att tala alltför mycket i egen sak hoppas jag att det här ska bli en riktigt intressant artikelserie att följa.

4 kommentarer:

 1. Återigen: det heter inte dödssynder utan huvudsynder! En dödssynd är något annat (du syndar allvarligt, med fullt medvetande och full avsikt, KKK 1857)!

  SvaraRadera
 2. Jodå, du har rätt Annorzz, men förfrågan från Världen Idag utgick just från benämningen dödssynder, vilket ju också är ett gängse begrepp i samtidskulturen och sålunda lättare att använda i den aktuella debatten.

  Sen behöver vi förstås förklara vad saken egentligen handlar om. Som du kanske såg i bakgrundsartikeln tog vi upp just det resonemang som jag vill minnas att du skrev i kommentarfältet tidigare.

  SvaraRadera
 3. Toppenbra första inslag i ämnet. Det bet ordentligt i köttet, precis som det skulle. Hörde AnnaSopia Bonde tala om synd för någon månad sedan i Jkpg på ett fanatiskt sätt. Det behövs mer sånt för att vi kristna sa kunna scanna av vårt liv och leverne bättre och oftare. Ser fram emot girigheten.

  SvaraRadera
 4. Per Ewert

  Sen när blev samtidskulturen måttstocken för teologiska begrepp??? :-)

  Allt gott

  SvaraRadera