onsdag 2 november 2011

Ett ögonblicks eftertanke innan häxbålet tänds

Jag känner mig fortfarande omskakad efter att ha sett Uppdrag Gransknings reportage "Mardrömmen" ikväll, om småbarnsföräldrarna som blev bestulna på sina barn efter en häxjakt som nog ingen av oss riktigt kan förstå utan att ha varit med om den.

Programmet blev ett väldigt starkt vittnesbörd till människans intuitiva rättskänsla. Kanske starkare för mig som själv har barn i den aktuella åldern. Men man kände verkligen med föräldrarna och flickebarnen som utsattes.

Det är något som har gått riktigt, riktigt snett i vår kultur, där människors grundläggande känsla för rätt och fel har hamnat på undantag, och ersatts av kulturellt och politiskt korrekta bullor om vad som för tillfället ska och inte ska sanktioneras. Det moraliska sinnet kvävs under en våt filt, och rätten vrängs. När det till slut går alltför uppenbart fel kan den ansvarige alltid skylla på systemet, tjänstemännen eller någon annan diffus orsak. Och istället blir det den lilla människan som får betala det stora priset.

Jag är mer övertygad än någonsin om att vårt land i vår tid behöver en genomgripande reformation för sanning, ödmjukhet och rättfärdighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar