onsdag 6 juni 2012

Zzzzzzkolavslutning igenzzzzzz

Man undrar lite grann om religionsbeskjutarna har beslutat om något slags utmattningstaktik vad gäller den till synes eviga frågan om skolavslutningar blabla farliga inslag blabla präst blablabla. Och när alla till slut har somnat av tjatet har man äntligen lyckats få bort varje religiöst inslag.

Jag är själv nära sömnens gräns, men ändå: några ord om aggressive Aggebo som tycks vara Skolverkets främste bandhund till storms mot farliga religiösa vänligheter.

En präst tar det ganska vettiga beslutet att högaktningsfullt strunta i den lagtillämpning som har blivit fullständigt fantatisk i sin sekularism, och önska eleverna Guds välsignelse ändå. Aggebo morrar: "Det är en välsignelse oavsett om man gör den till hälften eller fullt ut"  Okej... I alla normala fall hade vi förstått ett sådant uttalande som en utfärdelse om något gott, att vi alltid kan lita på att en välsignelse också är välsignande. Men här måste vi nog förstå det som att en önskan om välgång är att likställa med grov brottslighet.

Aggebo aggregerar vidare: "Tanken med bestämmelsen är att alla föräldrar oavsett tro ska kunna skicka barnen till skolan utan att riskera att bli påverkade när det gäller politik eller religion" Skolverkspolisen har här fullständigt missuppfattat allt som en öppen skola ska stå för. Tanken med skolan är just att eleverna SKA utsättas för ståndpunkter eller situationer som de inte alltid själv känner igen eller står för. Men de ska kunna pröva sina egna förhållningssätt, kanske stärka dem, kanske ändra inställning.

En skola som stänger för all form av påverkan är en utopi. Alla påverkar ständigt genom de personer vi är. Ett liv där vi skulle försöka bestämma oss för att aldrig "riskera att bli påverkade" vore en mänskligt ovärdig kokongtillvaro där vi inte anses ha förmågan att själva kunna förhålla oss till olika ståndpunkter. Att enligt Aggebos modell helt försöka sätta p för all form av påverkan, det har jag svårt att se som annat än en gravt totalitär inställning. Det är inget vi behöver mer av i Sverige eller svensk skola. Det tycks uppenbart att vårt land är i stort behov av fler väl fungerande och tydligt bekännande kristna skolor.

4 kommentarer:

 1. Håller med.
  Vi blir påverkade hela tiden, vare sig vi är vakna eller sover, genom drömmar.
  Tittar på TV, lyssnar på radio, läser en tidning eller bok.
  Människor vi träffar som redan har blivit "påverkade" av något och beslutat sig för en ståndpunkt. Reklam utomhus påverkar dagligen.
  om det handlar om politik eller den senaste telefonen eller annan tjänst man kan köpa.

  Uppfostrar/påverkar inte vi våra barn, så gör någon annan det.
  Att man kan tro man kan skydda ett barn från "påverkan" är en stor lögn.

  SvaraRadera
 2. Självklart ska präster kunna bryta mot lagen och visa ett fullständigt förakt för demokratiskt fattade beslut.
  Betydligt viktigare att de får tuta i barnen gammal mytologi.
  Allvarligt.
  Konfessionella inslag får inte förekomma på obligatorisk skoltid. Lagen är klar och tydlig. Om kyrkan kräver lagbrott så ska kyrkan inte användas till skolavslutning. Punkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trams och noll koll på verkligheten. Absurda lagar ska bekämpas - ett sätt är att bryta mot dem.
   Och var fick du det här med gammal mytologi ifrån? Vad syftar du på?

   Radera
 3. Anonym

  Du kommer gå långt i kgl saligHetsVärket. Lycka till med den karriären, såtillvida att du inte är en häcklande hmnasist kamoflerad som laglydig biskopskandidat (skillnaden kan vara hårfin i dessa dagar)! :-)

  SvaraRadera