onsdag 26 november 2008

Barnatron fastslagen i forskning

Dagen har idag en artikel om att unga människors gudstro, det som ibland något nedsättande kallas barnatron - något man skyndsamt bör göra sig av med i vuxen ålder. Artikeln förklarar att forskningen visar hur övertygelsen om att världen har ett syfte, om att det finns en Designer finns nedlagd i barnens hjärnor redan från späd ålder.

Alla mänskliga behov tycks ha ett bestämt mål, rimligen gäller detta även vårt sökande, vår religiositet. Åter framstår hypotesen att det faktiskt finns en Designer som klart mer trovärdig än förklaringen att denna övertygelse hos barn och vuxna är en följd av det naturliga urvalet. Den som önskar visa motsatsen har en tung bevisbörda att bära.

4 kommentarer:

 1. Det är verkligen tankeväckande! Skitcoolt, humanisterna släng er i väggen.. det är ju faktiskt dom som manipulerar barnen!

  SvaraRadera
 2. klart man är naiv som barn och vill tro att vi vet nånting om hur och varför vi är här. vi som människor vill ju hitta syftet bakom saker, och då är det inte konstigt att det börjar vid tidig ålder. dock så kan ju syftet lika gärna ligga i Osiris, Oden eller i Baal?

  SvaraRadera
 3. Fel David - det är spagettimonstret.

  SvaraRadera
 4. Richard Dawkins likställer "barnatro" med en form av hjärntvätt. Barns hjärnor är inte utvecklade för kritiskt tänkande. Därför har de inte möjligheten att välja vilken tro eller icketro de egentligen vill ha.
  Fundera själv på varför du tror som du gör - antagligen samma tro som dina föräldrar har? Troligtvis är du hjärntvättad utan att veta om det. Den fria vilja är alltså inte så fri ändå...

  SvaraRadera