tisdag 26 januari 2010

Moraliskt horribelt biståndskrav

Såhär på aftonkvisten ser jag dagens hårresande debattartikel i SvD, där företrädare för sex riksdagspartier (alla inte riksdagsledamöter, tack och lov) kräver att för att framtida bistånd till Tanzania ska delas ut, ska landet erbjuda tonårsaborter.

Artikeln tar upp företeelser i Tanzania som är klart problematiska och etiskt ganska okomplicerade, och som därmed kan rendera kontruktiv kritik. Men att därifrån ta steget att inkludera tonårsaborter i resonamanget, och därtill kräva att Sveriges regering går till Tanzanias dito och kräver "gör abort, eller svält" kan knappast beskrivas på annat sätt än som horribelt. Det är cyniskt mot både mödrar, foster och Tanzania som land. På detta sätt hamnar de tänkta mottagarna i ett moraliskt dilemma som ingen människa bör behöva göra. Döda dina barn, så får du en slant.

Förslaget uttrycker en kulturimperialism som övergår nästan allt som åtminstone vårt land har skådat. Jag sörjer och skäms om vartannat.

(Apropå detta ämne kan jag avslöja att jag i några veckor har arbetat med ett spännande skrivprojekt som är tänkt att bli klart om en inte alltför avlägsen framtid. Mer info släpps här på bloggen inom kort.)

2 kommentarer:

  1. Tack för ett viktigt inlägg!

    SvaraRadera
  2. du glömde nog nämna att gravida flickor (barn!) blir utslängda från skolan. och du tycker inte anledningen till att de blivit gravida är viktigare att tala om?!

    SvaraRadera