onsdag 6 januari 2010

Var nazismen ond?

Året har inletts med den obehagligt laddade fascination som världspressen känner över att den ökända Auschwitzportalen "Arbeit macht frei" stulits. I Sverige är intresset ännu större eftersom det tycks finnas svenska kopplingar till fallet.

Fascinationen kring treordstexten beror självfallet på den ondskefulla kontexten. Arbetet innanför taggtråden ledde inte till frihet, utan till en både ond och oftast mycket bråd död. Just därför finner vi orden så bisarra.

Men det innebär samtidigt att vi gör ett moraliskt ställningstagande mot nazismen och Förintelsen. Vilket samtidigt innebär att vi lutar oss mot moraliska värden som vi betraktar som objektiva. Detta går i sin tur på tvärs med den ateistiska principen att ingen Gud och därmed ingen verklig synd existerar.

Vi kan pröva tankeexperimentet att låta den numera söndersågade skylten ligga där den nu ligger. Och istället sätta upp en ny skylt ovanför porten till Auschwitz-Birkenau. Skylten skulle då kunna bestå av en mer modern och ofta omhuldad inskription:
"Det finns ingen synd"

Och plötsligt framstår frasen som just så naken som den faktiskt är.

15 kommentarer:

 1. jävla dumhuvud. gå och lägg dig.

  SvaraRadera
 2. suck... håller med tidigare kommentar

  SvaraRadera
 3. Bottenlös är dumheten. Den kan man inte ens förbjuda. Far till fyra och lärare till många..... Vad skall man skriva........... vad kan man skriva?

  SvaraRadera
 4. Bra artikel, intressant tanke!

  SvaraRadera
 5. För ateisten har inget koncept om vad som är rätt och vad som är fel - Ateisten har inget begrepp om människovärde eller några kompasser som pekar emot vad som kan tänkas vara rätt och vad som kan tänkas vara fel. Nej, för att kunna avfärda något som fel, eller ta avstånd ifrån illdåd krävs helt klart instruktioner ifrån någon allorstädes närvarande (men fortfarande ack så osynlig) fadersgestalt i det blå.

  SvaraRadera
 6. Tragiskt att så så många är så lurade.
  Se filmen "The persecution of the revisionists".
  Och även David Coles filmer om Auschwitz.
  Men framförallt läs protokollen från Nurnbergrättegångarna.

  Sök även på "Överlevarnas äventyr"

  SvaraRadera
 7. Varför fanns det ett judiskt sjukhus i centrala Berlin ända till krigsslutet?
  Varför evakuerades lägren (däribland Auschwitz) när Röda Armén kom? Hade det inte vart enklare att bara spränga lägren med alla judar i?
  Varför fanns det ett sjukhus i Auschwitz när "Alla som inte kunde arbeta gasades på en gång"?
  Varför följde bland andra Elie Wiesel med nazisterna (som enligt uppgift skulle utrota alla Judar under WWII) under evakueringen istället för att invänta Röda Armén?

  Frågor, frågor eftersom det är något som inte stämmer här.

  SvaraRadera
 8. Häng upp skyltjäveln ovanför dörren till försäkringskassan!

  SvaraRadera
 9. Ordet synd är ett kristet begrepp och du kan svamla hur mycket du vill med din begränsade hjärna. Vi icke-troende (och ateister) har en mycket större medmänsklighet och värnar mer om våra medmänniskor än du och din groteskt våldsamma och bestraffande Gud.

  SvaraRadera
 10. Så här sa jag till avsked av dr Niels Koehler efter ett läger för skolungdomar i Norra Tyskland våren 2005: "Geschichte hat uns gelernt, dass Arbeit nicht immer frei macht, aber auch, dass es ohne Arbeit kein Freiheit und kein Frieden gibt."

  SvaraRadera
 11. Faktum är att "Det finns ingen synd - för Gud har aldrig fördömt" är en av de centralaste utsagorna i Kay Pollak-filmen "Så som i himmelen." Jag vet visserligen inte om Pollak är ateist, kanske mer panteist med "alla är gudomliga"-filosofi, men tesen om att synden inte finns - eller ska försvinna om man förnekar den - är mer spridd än man kan tro. Ibland tar den sej faktiskt också uttryck i ateistisk materialism, där man menar att en människa är summan av sina impulser och inte filosofiskt sett kan göras ansvarig för sina handlingar. Att man sedan GÖR varandra ansvariga för resp. handlingar är en annan sak, man kan inte i praktiken leva efter sin filosofi och betrakta sina egna och andras handlingar som rena kedjereaktioner.

  SvaraRadera
 12. Vilken förintelse ????

  SvaraRadera
 13. Alla insändare tycks inte sett förintelsen med egna ögon, då får jag väl avlägga ett vittnesbörd
  Var i Auschwitz/Birkenau för några år sedan. Auschwitz är en gammal militärförläggning som nazityskland helt sonika bara tog över. Birkenau byggdes dock upp speciellt för att förinta judar, långgående planer fanns att bygga ut detta Birkenau. Här var det tufft att gå omkring och känna av av denna industriella avrättningsverksamheten. Den kända entréen som idag finns i en enda på lägret var tänkt att vara i centrum - varför lägerkomplexet skulle ha´varit dubbelt så stort.....
  Att det finns en förnekelse av historia i ett utvecklat land som Sverige, kan inte förklaras med enbart läs och skrivsvårigheter - det måste förklars på ett annat sätt.

  SvaraRadera
 14. Till anonym ovan ^
  - Du svarar inte så varför det fanns ett sjukhus där såväl Elie Wiesel som Simon Wiesenthal ska ha blivit vårdade i. Varför fanns det ett sjukhus för judiska lägerfångar om dessa skulle förintas.

  Det verkar vara Du som har inte bara läs- och skrivsvårigheter utan även problem med att analysera fakta. Eller fanns det inget sjukhus i Auschwitz-Birkenau? Förnekar du detta? Menar du att Wiesel och Wiesenthal ljuger när dom säger att dom fick vård i "Förintelselägret?"

  SvaraRadera
 15. Jag noterar att det kommer en del obehagligt stolliga kommentarer varje gång jag skriver om nazismen. Människan lär sig hälpnadsväckande lite av historien.Det tycks uppenbart att det därför är av ännu större vikt att undervisa och skriva om nazismen. Förfäras - ja. Ge upp - aldrig.

  SvaraRadera