lördag 22 maj 2010

Jesusmanifestationen! Stor tumme upp, liten tumme ner

Trött och hemma igen efter en fantastiskt givande men också lite slitsam dag på Jesusmanifestationen med familjen. Roligt också att hälsa på gamla och nya läsare som jag inte träffat förut och som kom fram och hälsade.

Några kommentarer kring själva manifestationen:
Tumme upp: 25 000 (TJUGOFEMTUSEN!!) deltagare i Kungsträdgården!! Här vill jag - och det vet jag inte om andra har gjort - anknyta till Stanley Sjöbergs vision som han delade för nu nära tre år sedan om hur han såg just 25 000 kristna i Kungsan framför sig. Trevlig vision, men i praktiken otänkbart. Nu var vi där. Fantastiskt, Stanley! Fantastiskt, alla ni andra som var med och drog mindre eller väldiga strån till denna gemensamma stack! Och framför allt - ett outsägligt stort tack till den Jesus som vi alla samlades kring.

Bjuder också på en liten tumme ner. Engagemanget bland flera deltagare. Kanske är det priset man får betala för en stor uppslutning. Första året när jag hade förmånen att vara Dagens huvudbevakare var det nästan ofattbart och rörande, den glädje och glöd som kännetecknade tåget som kom från Söder in mot centrum. I huvudsak invandrarkyrkor, men ändå. Engagemanget var alldeles fantastiskt. I år råkade vi i vårt tåg från Humlegården hamna bakom Svenska Stumfilmsföreningen på utflykt. De som var bakom sjöng och tjoade på rätt hyggligt, men de framför oss i tåget var helt omöjliga att få med i sång och glam för folket som stod och såg på tåget och behövde se att den Jesus vi samlats kring verkligen vill och kan ge nutidsmänniskan verklig glädje. Svenskar är inte alltid det mest fartfyllda folket.

25 000 samlades. Visionen är fullbordad. Nu är det dags att ta den till nästa steg runtom i Sverige. Må vi vara många som bär visionen vidare.

9 kommentarer:

 1. Jag håller inte med dig.

  Jag tror att vi ska ta Jesusmanifestationen med en stor nypa salt.

  Jag deltar inte i Jesusmanifestationen trots att jag är en troende katolik.

  Det är själva namnet som avskräcker och att det bekräftas när frikyrkofolk delar ut gratis saft på plattan! Och när sångare i kungsan hoppar jämfota för att de inte vill vicka på de syndiga höfterna!

  Fattar dom inte att jag dricker öl och äter hamburgare och dansar till rock and roll!

  Det är bara ett spektakel för frikyrkosverige!

  SvaraRadera
 2. Det där tror jag vi får ta med en stor nypa salt, Johannes! För det kan väl inte vara namnet Jesus som avskräcker? Knappast ordet "manifestera" heller, väl? Och bara för att du - liksom jag ibland - dricker öl, var det väl en himla (ja!) bra idé att dela ut gratis saft på Plattan denna varma sommardag? (Liksom Stadsmissionens pinnglassar för 50 kr!). Du får förstås dansa till rock and roll och vicka på höfterna hur mycket du vill, men allt har sin tid och i gudstjänstsammanhang tycker jag mycket väl att man kan hålla inne på "rullningarna" (det gör nog även katoliker).

  F.ö. håller jag med dej Per om att Djurgårdsklacken bräckte oss i ljudlighet och att vi gott kunde ha hört lite mer. "Oh when the saints" som Lule Hockey-fansen sjunger i Delfinens ishall (Coop arena) när favoritlaget åker in satt bättre här, liksom "Amen, amen, amen, amen, amen". Vi kunde kanske ha använt nån halvtimmes tid i Humlegården åt att öva in några enkla sånger och "ramsor" - att bara skandera Jesus i det oändliga (jo, jag skrek rätt bra några gånger) kändes till slut lite skränigt för min personliga del.

  Skojigt f.ö. att träffa dej och Niclas, Per! Länge leve Forserum! "Alla känner apan" är ju en van situation för oss lärare, men du har ju ställt till det lite extra genom att synas så flitigt i tidningar och teve på sistone ;o). All heder för det! (Du var dej lik, tycker jag). Nästa år (om Herren vill och vi får leva) ska vi ju försöka manifestera Jesus bättre regionalt, men redan idag (Pingstdagen) borde vi väl egentligen gå ut på gator och torg efter gudstjänsten och sjunga och vittna som den första Pingstdagen? Efter de interna bönesamlingarna i Övre salen kom den stora Jesus-manifestationen i Jerusalem City. Regnet öser ner här i Bollnäs, men "Han ska komma över oss / lik ett regn, likt ett vårregn / som vattnar jorden, som vattnar jorden."

  SvaraRadera
 3. Jag deltog i manifestationen för första gången i år fastän jag bor alldeles i närheten. Jag tycker att det var mäktigt när 25 000 förenades i bön för Sverige och en ny väckelse i vårt land.

  Sedan kan jag upplysa om att det är grått väder och regn i Stockholm idag till skillnad från gårdagens blåa himmel och solsken.

  SvaraRadera
 4. Hej Per!
  Visst var det en fin dag i Stockholm. Det är ju verkligen enastående att kunna samla så mycket människor till en sån här händelse. Delar inte alls Johannes negativism. I ett sånt här stort event finns det säkert både strul, irriterade människor, kommunikationsmissar mm. Anser dock att det inte ska överskugga allt det positiva som den här manifestationen innebär.

  vänliga hälsningar

  David Johansson

  SvaraRadera
 5. Jo jag kände att det var lite väl tyst i leden. Så jag har ett förslag... Vi har ju fantastiska musiker och sångare i hela kyrkan, vi behöver hjälp av dem att leda sången.

  Iaf jag ska försöka få med mig en kör....de skulle ju lätt kunna leda enkla sånger som det är lätt för många att stämma in i.

  SvaraRadera
 6. Jo, Andreas, det var inget vidare att Jesusfolket hade "Sämre klack än djurgårn!" som vi sjunger i den klack jag tillhörde i yngre år. (Trailer: Känner mig nödgad att till slut yppa mina fotbollssympatier här inom några dagar.)
  Fast det var ett trevligt skägg du har!

  Jag håller med Annelie, nästa år försöker vi få betydligt bättre ljud och rörelse i leden i de lokala manifestationerna. Om min mellanpojk spelat trumpet längre än en knapp termin hade han nog tagit med sig och tutat i basunen.

  Och Johannes - jag tycker det låter alldeles väldigt trevligt om frikyrkliga eller katoliker eller vem som helst delar ut gratis saft till törstande människor. Och sedan vet både du och jag när det bör vickas på höfterna och när det inte lämpar sig. De flesta katoliker brukar föredra liturgi framför sex appeal på gudstjänsttid. Jag håller med dem.

  SvaraRadera
 7. Även jag var i huvudstaden, stegade (med fru) utefter Norrmälarstand till Rålambshovparken och bikers och barnoas mötet. Trevligt att vara där och ta del av den kristna knuttekulturen, en och annan "vanlig" församlingsmedlem verkar vara knutte på fritiden. (...visst vore det fantastiskt att få åka bike, bara för en dag).
  En liten fundering, varför så tyst i media, kanske för att ingen var klädd i brynja och tarzanbyxor med röda ullstrumpor, silkesvantar och lösnäsa. Att se och höra att det i Kungsan bland arrangörerna fanns bl.a. en teologie doktor i kyrkohistoria, en professor inger hopp för framtiden, således inte bara ytligt frikyrkligt hallelujarop. Kanske Johannes, ovan, inte uppfattat detta (inte läst).
  Tyst i media !?
  Vi som var där kan väl ta kontakt med den lokala tidningen där vi bor och skriva en liten "insändare" från Jesusmanifestationen, det tar nog ingen tidning illa upp av....??

  Rolf Ö - med Nerikes Allehanda som morgontidning

  SvaraRadera
 8. Vi är svenskar och vi bör väl få uppföra oss som svenskar? Jag är rädd för att någonting annat kan bli oäkta. Jag tror inte att Jesus vill att vi ska ägna oss så mycket åt att visa upp oss som att arbeta och be i det fördolda. Inte så att vi ska gömma oss men att fokusera på rätt saker. (Matt 6:1-4, Mark 4:21-24)

  SvaraRadera
 9. Lola: Jag kontrar snabbt med Predikaren: Allt har sin tid. Tystnad har sin tid, förberedelse och bön har sin tid. Och ROPA har sin tid!

  SvaraRadera