onsdag 19 maj 2010

Överst på nattduksbordet?

Jag känner att jag måste dela med mig av ett kortvarigt trauma (nåja...) ikväll när jag skulle bringa ordning bland de senaste dagarnas post. På grund av extrem tidsbrist har jag hamnat efter med ett antal Dagen och Time med mera. Lade ifrån mig några tidningar på nattduksbordet.

Några ex av Dagen hamnade då ovanpå Bibeln. Överst hamnade fredagstidningen med Lars Ohly på framsidan. Det där kändes inte som en riktigt bra rangordning, så Ohlytidningen åkte en liten bit åt sidan. Nu kanske jag framstår som helt övernitisk, men för mig känner jag det som en rätt bra princip att inte lägga någonting ovanpå Bibeln. Vi i den kristna kulturen - i synnerhet den frikyrkliga - har i mångt och mycket förlorat den vördnad för Skriften som finns i exempelvis judisk tradition. Så för mig är det ett sätt att för mig själv visa en vördnad för Bibeln att låta den ligga överst.

Nåväl, jag känner mig knappast evigt förtappad för den vertikala ordningen på mitt nattduksbord, (jag hade iochförsig ett värre tillfälle i vintras när Bibeln en rätt lång stund råkade hamna under Ingemar Hedenius "Tro och vetande") Men det vore lite intressant att höra om bloggens läsare tycker att jag agerar smått stolligt. Hur agerar ni till vardags; hur betraktar och brukar vi Bibeln som rent fysiskt objekt?

4 kommentarer:

 1. Håller fullständigt med dig. Jag vill inte heller att något skall ligga på BIBELN. Gläder mig över din respekt för Guds Ord! Gud välsigne dig! Ingrid

  SvaraRadera
 2. Bibeln ligger på golvet... Nära marken så att den inte tappar kontakten med verkligheten...

  SvaraRadera
 3. Jag har ibland föreläsningar i vetenskapsfilosofi då jag håller Bibeln i ena handen och Om arternas uppkomst i den andra. För att illustrera skillnaden mellan tro och vetenskap slänger jag så Darwin på golvet, trampar på den för att sedan slänga den i soptunnan. Det skulle jag aldrig få för mig att göra med en Bibel. Vilket är en bra illustration till varför Bibeln inte går att använda i vetenskapen. Soptunnan är nämligen varje forskares viktigaste arbetsredskap.

  (Nej jag har inte glömt din inbjudan om gästbloggande, jag har bara haft lite ont om tid. Återkommer.)

  SvaraRadera
 4. Det tycker jag var en hedervärd inställning, Patrik. Helt oavsett sanningsinnehåll i någondera av skrifterna. Men att förtrampa det som många människor håller för heligt vore orätt. Jag skulle nog resonera ungefär likadant om Koranen, som jag i viktiga stycken håller för helt oriktig. Argumentera - ja. Häda - nej.

  PS: Ser fram emot ditt gästinlägg! DS

  SvaraRadera