tisdag 24 augusti 2010

Exakt så lyder livets mening

Jag lyssnade sådär i bakgrunden på (det kanske sista?) sommarprogrammet i söndags samtidigt som vi hade en sista dag ute på landet med familjen. Kommer inte ihåg vem som pratade, och hörde inte heller hela sammanhanget, men jag förstod att programmets tema var "meningen med livet". Och det är ju förstås ingen pjåkig ambition.

Nu vet jag som sagt var inte om talaren gav bra eller dåliga svar på frågan om livets mening. Av det lilla jag hörde snappade jag dock upp att han berörde Douglas Adams nutidsklassiska skildring från Liftarens Guide till Galaxen av hur man byggt en gigantisk datamaskin med uppgift att ge det yttersta svaret på den yttersta frågan om livet, universum och allting. Efter 7,5 miljoner år kommer den fram till svaret som lyder: 42. (Haken var förstås att man då inte hade koll på hur själva frågan löd.)

Jodå, exemplet är lite kul, även om det oftast används för att slippa undan frågan om livets mening (märk väl att svaret inte gäller just den frågan, men det må vara hänt). "Jodå, jag håller med Douglas Adams - livets mening är 42, hö-hö..." Men jag måste påstå att det ändå är lite tankeväckande. Människans tal i bibliskt symbolspråk är 6, vilket får representera något av människans ofullkomlighet och behov av något mer för att livet, universum och allting ska få något sammanhang, någon mening. Gud representeras i samma symbolspråk av talet 7.

När den ofullkomliga människan så söker sin fulla potential och mening kan hon inte annat än söka kontakt med den Gud som skapat henne och kan ge det hon söker. Människans tal: 6, kan så multipliceras med Guds tal: 7. Vilket blir...?

Ganska vackert, eller hur?

4 kommentarer:

 1. Jag kom fram till för några månader sedan, och det håller än, att livets mening inte är mer komplicerat än att tillbe och tjäna Gud.

  SvaraRadera
 2. Och tänk - Bibelns författare kom fram till det för tusentals år sedan! Och ändå har vi så svårt att våga ta in det...

  SvaraRadera
 3. Ja, att jag kom fram till det innebär förstås ine att jag upptäckte det av mig själv utan tyckte att det sammanfattade det kristna livet på ett bra sätt. Annars är en Biblisk formulering av livets mening, som i sak innebär att tillbe och tjäna Gud, Matt 23:37-39.

  SvaraRadera
 4. Lite roligt att du lyckades göra något vackert av Adams siffra. Blev nästan lite varm på insidan. Snyggt gjort.

  SvaraRadera