söndag 22 augusti 2010

Till nästa generation

Imorgon börjar vi med själva kurserna på Kungsgymnasiet där jag undervisar tre dagar i veckan. De första arbetsveckorna i höst har varit ovanligt turbulenta med lokaler som ska fyllas och iordningställas, vi har ju flyttat in i Korteboskolans lokaler, där Svenska Alliansmissionen tidigare utbildat teologer och själavårdare.

När en kristen organisation eller sällskap har drivit en versamhet under längre tid finns det normalt ett andligt arv över den platsen, kanske i form av ett levande böneliv, kanske i form av profetiska tilltal, kanske i form av personliga upplevelser som vårdats i personers minnen. I sådana fall finns det alltid ett värde i att ta tillvara detta arv och föra det vidare till nästa generation - i det här fallet vi som organisation och våra elever.

Jag har ägnat en del tid åt att studera platsens bakgrund, och framförallt budskapet i Eva Spångbergs altartavla (har dessvärre ingen bild på den) som finns i skolans kapell, en lokal som kommer att förbli i det skicket även i vår regi. Men just den här tavlan som har varit skolans geografiska och även andliga centralpunkt känner jag är viktig att överföra till de våra imorgon. Vill dock passa på att här på bloggen skicka med den bön hon skrev ner för skolan i samband med att altartavlan invigdes:

O Gud, Du som skapat världen ur intet,
håll Din hand över denna skola.
Må det glada budskapet om Din frälsning
här förkunnas, och Din Ande utgjutas i allas hjärtan.

En bön som jag önskar ska få ljuda vidare och få sitt svar i hjärtan, lokaler och himlarymder.

Nästa blogginlägg: Om livets mening.

2 kommentarer:

 1. Lycka till i denna nya (sakrala) miljö, kanske en nya fråga för skolverket att hantera, skolans (-ornas) interiör och exteriör. Vad bör finnas och vad bör inte finnas, kapell, altartavla, pingisbord, boulebana, soffgrupp och annat.
  Ser fram emot att det kommer att komma ut en och annan elev med goda färdigheter i historia, kritiskt tänkande och sånt man brukar benämna apologetik, allt för att kunna ta sig fram i livet och bli en god medborgare som kan förvalta det - "arvet". Nu när skolan tycks ha´ kompetenta lärare, lycka till !

  (Intressant med Eva Spångberg, var i Hjälmseryd, på tidigt 90-tal, som hon själv föredrar att kalla sig, förkunnare i trä - STORT!)

  R.Ö.

  SvaraRadera
 2. Jättebra att ni vill bygga vidare på en kristen skolas andliga traditioner. Själv var jag på Trunnagården i Orsa en vecka i sommras på skapelsekurs med fossilletning. Trunnagården är en fortsättning på Betelseminariets verksamhet. Detta kändes också som en välsignad plats.

  SvaraRadera