onsdag 29 september 2010

Ännu ett hål i nyateismens babelstorn

Dagen rapporterar att en jämförelse mellan olika typer av sjukvårdsinrättningar i USA ger vid handen att de som bedrivs i kristen regi har: a) högre kvalitet och b) bättre effektitet än de som bedrivs av sekulära motsvarigheter. BOM - så föll ytterligare några tegelstenar i sekularisternas propagandabygge.

Och så får jag väl återigen betona en viktig detalj: Sådana här jämförelser säger självfallet inget om den grundläggande världsbildens sanningshalt, huruvida Gud existerar eller ej. Men nu verkar ju nyateismen inte i någon överdriven grad ägna sig åt deta, utan snarare åt en kraftfull kritik mot religionens plats i samhället. Varje offentlig verksamhet som bedrivs med kristna eller andra religiösa förtecken är för dem aningen moraliskt, intellektuellt eller resultatmässigt underlägsen.

Och så mycket kan man väl säga, att den aktuella undersökningen sätter ett kraftfullt frågetecken för åtminstone det sista inslaget i nyaateisternas något hybrisansatta credo.

2 kommentarer:

 1. Nja, riktigt så säger vi väl inte. Vi menar bara att man inte ska missionera till människor i utsatta situationer. Det är att utnyttja människors utsatthet för egna syften. Därför är det olämpligt med kristna sjukhus.

  Samma sak med friskolor. Barn har inte lärt sig kritiskt tänkanden - det är ju en av de saker utbildning syftar till - så att missionera till dem är att aktivt låta bli att utsätta sin tro för prövning. Lite fegt.

  Det är därför verksamheter i religiös regi kan vara olämpliga fast de fungerar bra.

  SvaraRadera
 2. Ack Patrik, du missförstår syftet med såväl kristen vård som skola.

  Att tillhandahålla människor andlig spis i sjukdomens stund - vilket är ett dokumenterat centralt mänskligt behov är något gott, inte en risk.

  Och på vår skola hjälper jag sannerligen eleverna att utsätta sin tro för prövning, samtidigt som jag försöker vara en klok guide i processen. Dvs precis som det ska vara även i kommunala skolor. Dessvärre är det alltför ofta inte så, utan gudlösheten betraktas av många som normen, inte en livsåskådning bland andra. Det är riskabelt att kasta sten i glashus.

  SvaraRadera