tisdag 21 september 2010

Och vad gör vi nu?

Det finns ofantligt mycket att säga om söndagens val och resultat. Det mesta är redan sagt och genomgranskat, och jag gör som statsministern - inväntar onsdagsräkningen innan jag drar några definitiva slutsatser. Men visst finns det en hel del att oroa sig för - här vill jag framförallt lyfta fram Olof Djurfeldts kommentar kring Lars Ohlys - som det tycktes i förbifarten framkastade - kommentar om att tillgripa i stort sett vilka metoder som helst för att motarbeta sin meningsmotståndare. Motarbeta rasism: gott. Men att låta ett sådant mål rättfärdiga att rasismen (och för Ohly tydligen även kapitalism) bekämpas med "alla slags utomparlamentariska metoder": ja, det låter mer än oroande. Läs även Haore Sulaimans talande reportage från Sverigedemokraternas valvaka. Klump i magen. Avslutningen säger det mesta.

Själv var jag fullständigt borta igårkväll efter fullbordat föräldramöte med Kungsgymnasiet, dessförinnan en heldags jobb och dessförinnan en natt med knappt tre timmars sömn efter valvaka, föregången av rösträkning här i Forserum där jag var valförrättare under dagen. Glad att det inte är val mer än vart fjärde år...

Under rösträkningen satt jag bredvid det inte alltför muntra kommunalrådet för det lokala missnöjespartiet SAFE, som efter en mandatperiod av regerande kollapsade från elva mandat till tre. Själva tappade vi Kristdemokrater två mandat från nio till sju, men det betyder troligen mindre i praktiskt inflytande i den eventuellt fortsatt röda kommunen.

Val medför obarmhärtiga förändringar för aktiva politiker vart fjärde år. En del förlorar makten, andra byter position med varandra. Och andra kommer in från kylan till politisk makt. Vishet är en god dygd för alla människor. Men kanske allra viktigast för dem som tillhör den sista gruppen. Låt oss be för all överhet - och samtidigt göra allt vi kan för att motarbeta dårskap, men göra det med lämpliga vapen istället för att överlåta allt till gatans parlament. Sanning. ödmjukhet och rättfärdighet har visat sig vara goda redskap i gångna tider. De lär vara det även under kommande mandatperiod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar