onsdag 20 oktober 2010

Ecce Homo i riksdagen idag!

Idag tar Svenska Evangeliska Alliansen ett rejält politiskt initiativ för människovärdet, och delar ut min skrift "Ecce Homo - Se människan!" till samtliga 349 riksdagsledamöter. Vi upplever att både gamla och nya ledamöter behöver få en klarsyn och utrustas med goda argument i kampen för människan och livet i en tid när dödens kultur hotar att breda ut sig, med utsorterande fosterdiagnostik och aktivt dödande i sjukvården (populärt kallat "dödshjälp"). Den allmänna motionstiden går snart ut. Frågorna behöver lyftas där, men framför allt vill vi att den nya riksdagen under kommande mandatperiod ska kunna vara med och bygga en livets kultur i vårt land.

För dig som ännu inte skaffat skriften, beställer du den enklast via länken ovan på SEA:s hemsida, alternativt på Vem tänder stjärnorna-sajten.

Edit torsdag: Dagen berättar om utdelningen, som tydligen genomfördes idag istället för igår.

6 kommentarer:

 1. Grattis! Jag funderar bara på den här formuleringen i reklamen: "I skriften argumenterar författaren Per Ewert på ett mycket övertygande sätt för att värna människans unika värde ända från livets början till dess slut." Livet började för 3,7 miljarder år sedan och har sedan dess bara förts vidare. På vad sätt gör det människan unik? Sen tror väl inte du på livets slut?

  SvaraRadera
 2. Haha! Jag tror att både du och jag tänker oss att det här handlar om den individuella människans liv från början till naturligt slut. Det speciella för er del med argumentationen i Ecce Homo är förstås att jag bygger försvaret för livet utifrån sekulära argument (dock med en idéhistorisk bakgrund). Det bode förhoppningsvis även ni kunna acceptera, vill jag försiktigt hoppas.

  SvaraRadera
 3. Dödshjälp är inte något mord. Det är ett sätt att själv avsluta sitt liv innan lidandet blir för stort. Om någon nära till dig ligger i en sjukhussäng och lider av fruktansvärda smärtor och bara har några månader kvar innan en garanterad död, skulle du då bara titta på och tvinga denna person att lida de sista månaderna av livet? Även om personen själv bett om dödshjälp? Det tycker jag är hemskt omoraliskt, som att stå och titta på ett skadeskjutet rådjur som kippar efter andan och låta det ligga och lida till döds.

  Dödshjälp innebär inte att man dödar gamla människor lite på måfå för att spara pengar eller något, det handlar om att låta människor undvika lidande i livets slutskede.

  SvaraRadera
 4. Som jag formulerar det i skriften - tror dessutom att jag lånat citatet av någon: "Det är lidandet som patienten vill bli fri från - inte livet." Låt oss hjälpa människor att leva så värdigt som möjligt den tid vi har, inte hjälpa dem att att dö.

  SvaraRadera
 5. Pardon my french men, hur fan vet du vad de döende sjuka egentligen vill? Hur vet du att de inte faktiskt vill dö? bara för att du tycker det verkar konstigt ska inte alla andra tvingas leva efter din moral.

  Om man vill ifrån lidandet och döden är det enda sättet att bli av med lidandet är det inte den vägen man ska gå då?

  En tant som ligger och vrider sig i smärta trots alla bedövningar i världen och som vet att hon bara har max några månader kvar att leva hur som helst, borde inte hon få avsluta sitt liv på sitt eget bevåg? Är inte det mer värdigt än att mot sin vilja tvingas lida till döds i en sjukhussäng?

  SvaraRadera
 6. Det här kan säkert Per utveckla mer än jag men problematiken som döljer sig i den här frågan är mer komplex än vad du [markussa] vill göra gällande.

  Exempelvis skulle ett införande av "dödshjälp" leda till att gamla och sjuka människor känner sig pressade att avsluta sina liv för att inte vara en belastning för sin närmaste omgivning och samhället i stort. Sen skulle jag, utan att ha läst den, kunna tänka mig att Per i sin bok talar om livets okränkbarhet. Ett annat argument mot skulle kunna vara att dödshjälp direkt strider mot den annars accepterade "Hippokrates ed". http://sv.wikipedia.org/wiki/Hippokrates_ed

  Men det är en svår fråga...

  SvaraRadera