söndag 10 oktober 2010

Människovärde i praktisk politik

Jodå, fredagens hyperspäckade schema med undervisning i skilda delar av Sverige funkade. Och med en kvarts tupplur mellan passen i Skåne orkade jag köra hem också.

En av de positiva intrycken från Åsljunga var efter det första passet om Ecce Homo, där jag passade på att lyfta hur man på ett konkret politiskt sätt kan lyfta människans status genom etiska markeringar. Hallands läns landsting är ett av dem som har sagt nej till KUB-testet av etiska skäl. Man ville inte dela in samhället i önskade och oönskade, förkunnade landstingsstyrelsens ordförande (M).

Jag lyfte upp dem som ett positivt exempel, och fick efteråt veta av mötesledaren att hon själv sitter i Hallands landstingsfullmäktige och var med och tryckte på för att få det här beslutet. "En bidragande orsak var nog att en av de tongivande politikerna själv hade ett barn med Downs syndrom." förklarade hon.

Visst är det tankeväckande. Hur värdefulla de där människorna som många vill välja bort faktiskt visar sig vara när man lever nära dem. Och hur de då visar sig så viktiga att man gör ganska mycket för att andra inte ska göra sig av med andra människor av samma sort. Länder sannerligen till eftertanke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar