måndag 4 oktober 2010

Från föraktad till människorättskämpe

Idag hade jag förmånen att ha en advokat från Bolivia på besök hos våra elever på Kungsgymnasiet. Men det intressanta var inte hans titel, utan hans livsresa.

Den 30-årige Gilberto kommer från ett av landets ursprungsfolk, och hade som barn fått ett annat, mer negativt klingande namn. Nu kommer jag inte ihåg vare sig det ursprungliga namnet eller dess exakta betydelse. Men innebörden var något i stil med "föraktad". Som nyfödd hade han nämligen mörkare hy än de flesta i hans by. Och mörk hy innebar lägre status, mer förakt i gruppen. (Se där, ännu ett slag mot myten om den ädle vilden.)

Pojkens mamma dog tidigt, och hans pappa dröjde länge med att låta honom gå i skolan. Men när han väl fick chansen via den svenska Pingstmissionens Ulandshjälp (Se där, ännu ett slag mot sekularisternas myt om den ständigt destruktiva religionen) tog han den fullt ut. Gick igenom grundskolan som bäste elev, gymnasiet som näst bäste, började som i princip ende indian på universitetet och tog för något år sedan som förste person från sin folkgrupp examen som advokat. Och nu ser han som sin uppgift att hjälpa sitt folk att få de mänskliga rättigheter som de genom historien har förvägrats.

Från föraktad till utgivande övervinnare. Med missionens hjälp. Med sin egen målmedetenhet som hjälp. Och - som han själv sade - med Gud och hans Ord som yttersta hjälp. För visst är det precis det som den kristna människosynen säger: att varje människa är en unikt skapad, värdefull och älskad person med ett bestämt och högt syfte med livet. Inte bara ett resultat av uppväxtmiljö och evolutionens spel. Det var stort att ta del av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar