måndag 2 maj 2011

Bättre eller sämre utan bin Ladin?

Jag har hela dagen gått och klurat på om världen blir en bättre plats utan bin Ladin eller inte. Spontant blir svaret förstås ja. En terrorist färre att förkunna hat och våld mot västvärlden och Mellanösterns fortfarande enda demokrati. För den som vill ta del av bakgrunden till bin Ladins tänkande och praktik rekommenderas varmt Laurence Wrights "Al-Quaida och vägen till 11 september" som jag recenserade härom året.

Men samtidigt är man förstås rädd att ett eventuellt martyrskap vänds i ytterligare hat mot dem som militanta jihadister ser som sina huvudfiender. Inte minst: de kristna. Dagens Anders Gustavsson gör en som vanligt tänkvärd analys.

3 kommentarer:

 1. Men du som värnar så om människolivet hur går det ihop? Inte ett ord om att Usama var en människa som fötts och älskats av en mamma och en pappa t ex.

  SvaraRadera
 2. Håller med dig fullständigt Mosaikmannen. Han tror också på Gud, vara en annan väg. Och kallar Han för Allah istället.
  Han liksom alla andra människor är född och älskad oändligt av Gud och har precis lika mycket värde?
  Stödjer du Per dödandet av terrorister och religiösa fanatiker?

  SvaraRadera
 3. Ni läser mycket mellan raderna ni! Jag har inte tagit ställning i frågan om det var moraliskt rätt att skjuta bin Ladin eller inte. Militärt nödvändigt? Säkert. Rätt? Njaaaeee, där har jag svårt att ge ett tvärsäkert svar. Humanistbloggen verkar nöja sig med att hans död var "nödvändig". Jag tycker nog att frågan förtjänar lite djupare bedömning.

  Själv ställer jag mig negativ till dödsstraffet av ett antal anledningar som tar för lång tid at gå igenom här. Vissa kristna tänkare (alltså sådana som ser varje människa som objektivt värdefull och älskad av Gud) accepterar det under vissa omständigheter. Frågan tillhör inte de enklaste. Det tror jag vi kan vara överens om.

  SvaraRadera