torsdag 5 maj 2011

Vi tassar vidare...

Jag ser att våra kollegor på Andreasgymnasiet nu fått en chans att komplettera Skolverkets kritik. Det ger en lite mer kompletterande bild. Ingen har blivit "kränkt" (i ochför sig ett så hyperbrukat ord att jag tvekar mycket inför att använda det, men nu används det i sammanhanget.)

Några funderingar: Det är alltid bra att ge utrymme för antingen diskussion eller åtminstone att sätta texter i sitt sammanhang, inte minst när det gäller frågan om homosexualitet. En alldeles strålande text i ämnet är skriven av Richard Hays, finns på svenska i antologin "Den hemlösa sexualiteten". Här är det möjligt att rektor som läste texten kanske borde ha gett en djupare bakgrund. men jag har sett väldigt mycket grövre fel än så i svensk skola.

Nu har man förstås ingen praktisk möjlighet att läsa en hel exegetisk genomgång av ett ämne i vanliga skolsamlingar. Så jag tycker nog att den nya rektorn (varför man bytt rektor i april månad framgår inte, det är ovanligt) är överdrivet försiktig i sitt svar i Dagen. Man har självfallet rätt som skola att hävda att a) Bibeln förkunnar att synd existerar, b) att man tror på Bibeln som värdegrund, c) att vissa handlingar därför är synd.

Allt bör sättas i sitt sammanhang, men vi har all rätt att i enlighet med skollagens påbud att utbildning får vara konfessionell och i enlighet med Jesu ord tala om såväl synd som rättfärdighet.

Edit: Stefan Gustavsson gör en klockren genomlysning av frågan på Newsmill.

2 kommentarer:

 1. Ps 121

  Hjälpen finns hos Herren
  1 En vallfärdssång.
  Jag lyfter mina ögon upp till bergen.
  Varifrån skall min hjälp komma?
  2 Min hjälp kommer från HERREN, som har gjort himmel och jord.
  3 Inte skall han låta din fot vackla, inte slumrar han som bevarar dig.
  4 Nej, han som bevarar Israel, han slumrar inte, han sover inte.
  5 HERREN bevarar dig, HERREN är ditt skydd
  på din högra sida.
  6 Solen skall inte skada dig om dagen,
  och inte månen om natten.
  7 HERREN skall bevara dig från allt ont,
  han skall bevara din själ.
  8 HERREN skall bevara din utgång och din ingång
  från nu och till evig tid.

  SvaraRadera
 2. Stackars de barn som upptäcker att de är homosexuella på en sådan skola. Det är på deras bekostnad ni hävdar er rätt att fördöma.

  SvaraRadera