tisdag 17 maj 2011

Boktips igen

Jag fick nyligen hem en bok i lådan som jag tidigare fått ta del av i pdf-format. Det är jönköpingsbon Anders Bylander som i boken "Person och politik - en kritik av den världsliga statens människosyn" gör en idéhistorisk genomgång av hur synen på människans liv och värde har förskjutits i såväl politik som - dessvärre - vissa kristna sammanhang.

På det politiska fältet blir man nästan mörkrädd när man inser hur snabbt det som bara några decennier tidigare var helt otänkbart snabbt förändras och blir först accepterat och därefter nära nog påbjudet. På det religiösa fältet å andra sidan måste jag ogenerat medge att i dessa frågor är Katolska kyrkans katekes en bra mycket starkare etisk grund att stå på än det mesta som producerats i protestantiska kretsar. Att frågan ofta är allt annat än enkel i det enskilda fallet är inte detsamma som att den ofödda människans värde och rätt till liv behöver undertrykas igen och igen. Om ingen annan gör det, måste vi kristna göra det så mycket mer.

Professor Svante Nordins beskrivning av nutidens debattklimat i bokens förord är precis på kornet: "Den svenska debatten i fråga om aborter och abortlagstiftning är dogmatisk till och utöver gränsen till ren enfald." Varje försök att problematisera den RFSU-påbjudna offentliga hållningen och ställa de lämpliga etiska frågorna är av godo. Bylanders bok är en bra början.

1 kommentar:

  1. Kan då bara passa på och rekommendera lilla katekesen (som inte är ens lik katekesen.se) för en extremt sund och fantastisk genomgång av den kristna tron!

    Sök på adlibris för bra pris och fri frakt!

    Allt gott

    SvaraRadera