söndag 15 maj 2011

Christiania - himlen på jorden?

Jo, vi hade en ganska belysande diskussion i samband med en elevredovisning i skolan i fredags. Temat var den danska "fristaden" Christiania, som för 40 år sedan togs över av ockupanter som ville skapa paradiset på jorden. Peace and love (and drugs)! Experimentet gick väl sådär.

Vi fick höra att var och en på papperet var välkommen in i Christiania, men att rådsbeslut såg till att man ändå inte släppte in vem som helst. Poliser sågs inte med blida ögon, de behövdes ju inte. Idag är polisräderna legio, inte minst eftersom försäljningen av droger svällt över alla bräddar, och eftersom polisernas uttåg ledde till Hells Angels intåg.

Nej, inte heller här ledde avskaffandet av ramar till frihet, utan fångenskap. Att försöka skapa ett paradis under den något olika formulerade men ändå ständigt återkommande temat "det finns ingen synd" resulterade inte heller här i en tillvaro så som i himmelen. Snarare blev det så som på ett betydligt otrevligare ställe.

Att vi aldrig lär oss.

9 kommentarer:

 1. Får väl erkänna att jag i min ungdom var några gånger i Köpenhamn i sökandet efter "utopia", Kanske det inte ens på tidigt 70-tal - när media stöd i kö för att få göra reportage - var något strålande exempel. Thomas Mores "Utopia" är nog ett betydligt bättre samhälle att leva i trots att det bara är fiktivt........

  R.Ö.

  SvaraRadera
 2. Utopia är den perfekta världsynen.
  Men perfektion är ouppnårligt när det gäller människan.

  SvaraRadera
 3. Christiania är flum. Religion är flum. Alltså är Christiania religiöst?

  SvaraRadera
 4. En sten kan inte flyga. Patrik L kan inte flyga. Alltså...?

  Nä, lite starkare logiska resonemang får ni nog allt ta till från ateistsidan va?

  SvaraRadera
 5. Jaaahaa, nått kort om perfekta/perfektion spåret......
  Om vi struntar i det där med "utopia" och håller oss till Skriften, så finns det ju en hel del på temat, där. Jesus "kommenderar" ju oss t o m att vara fullkomliga (fullvuna) eller i engelsk tappning "perfect" (Matt. 5:48 - "Be ye therefore perfect, even as your Father which is in heaven is perfect")
  Gamle Charles Finneys speciella signum var att förkunna "perfection", kanske det då inte behöver vara en utopi för oss i även vår tid, om perfektion får vara den perfektion som Jesus "erbjuder" oss .....

  Hälsar Rolf Ö.

  ....som blev smått häpen över doktor Lindenfors summering ovan, undra lite smått över vad kvarvarande "patienter" i Christiania säger om detta !?

  SvaraRadera
 6. Angående skriften.
  Människans oförmåga att vara perfekta är omöjlig. Antagligen på grund av det ni kallar synd. Vilket ibland är oundvikligt att begå..
  Men eran strävan däremot är respektabel.
  Men jag tvekar att Skriften kommer att lösa mer än vad den redan har lyckats att framhäva ur oss.

  SvaraRadera
 7. Min kommentar var avsedd att visa på felet i din argumentation:
  - Christiania säger "det finns ingen synd".
  - Ateister säger "det finns ingen synd".
  - Alltså är ateism som Christiania.

  Jag antar att du ser problemet.

  SvaraRadera
 8. Patrik: Du läser in lite för mycket i mina premisser. De skulle snarare vara:
  1. Christiania och företrädare för vitt skilda trosinriktningar (tom ett antal som etiketterar sig som kristna!) säger "det finns ingen synd".
  säger "det finns ingen synd"
  2. Christiania har tagits över av onda krafter.
  3. Det finns alltså exempel på att tal om ingen synd i praktiken har vänts i ondskans herravälde.

  SvaraRadera
 9. Suck...
  Att Christiania skulle vara ett typiskt exempel på att ett "det finns ingen synd" samhälle låter lite för opportunistiskt för en sådan här debatt! Om droger och alkohol som härjar fritt är ett tecken på "onda makter". Då har dem "onda" snart vunnit då?
  Christiania har helt enkelt bara inga lagar.
  Men dem är fortfarande bundna till "Cause and Effect" liksom dem "kristna" samhällena.

  SvaraRadera