lördag 20 februari 2010

Designad snö

Här hos mig har det ramlat ner ett gäng små vita tingestar från himlen idag. Vackert, men lite snärjigt att få undan.

Jag bloggade tidigare i vintras om is och design. Även snön ser ju väldigt väl designad ut när man tittar riktigt nära på den. Det sägs att inga två snöflingor är varandra helt lika. Fanatastiskt tjusigt utformade små konstverk i kristalliserade vattenmolekyler. Ser typiskt designade ut. Nå, innan någon protesterar måste jag väl lägga till att oavsett hur vackra de individuella snöflingorna är, så är de faktiskt inte individuellt designade. Beroende på temperatur, omgivning etc sätter vattenmolekylerna helt enkelt samman sig själva i vackra formationer, enligt kemins och fysikens lagar. Ingen designer behövs, slump och nödvändighet löser saken på egen hand.

Men om vi drar tanken ett litet steg längre kan vi ju alltid reflektera över varför de fysiska lagarna är inställda just så att den här typen av ögonfägnande kristaller uppstår. Och visst är det ganska trevligt att vi såhär under den mörka säsongen vår vårt land upplyst av miljarder och åter miljarder vita snöflingor. Fysikens lagar kunde självfallet ha varit inställda så att snöflingorna fått en annan färg eller form som inte skulle ha resulterat i det vinterlandskap som nu syns runtomkring oss. Tänk - vilken tur! Eller kanske - vilken blick för skönhet hos den Designer som kanske ändå ligger bakom allting.

1 kommentar:

  1. Varför är 2 just 2 och inte 3? Tänk - vilken tur! Eller kanske - vilken blick för skönhet hos den Designer som kanske ändå ligger bakom allting.

    Nej, argumentet duger inte som gudsbevis för att övertyga mig. Fler bud! ;-)

    SvaraRadera